Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"demokracija, što ćeš"

Poraženi Dodik Banjalučanima prijeti smrzavanjem: ''Ovo im je velika greška, neću im oprostiti ono što su učinili Igoru''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čim je priznao poraz na lokalnim izborima u Banjoj Luci, čelnik SNSD-a i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je nastavak "rata", sada s novim gradonačelnikom glavnog grada Republike Srpske Draškom Stanivukovićem.

Sudeći po Dodikovoj najavi, žrtve su svi građani Banje Luke, jer je većina podržala Draška Stanivukovića umjesto kandidata SNSD-a za gradonačelnika ovog grada Igora Radojičića

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

Milorad Dodik je utorak započeo riječima "Neću im oprostiti ono što su učinili Igoru", iako nije precizirao misli li na građane koji su podržali suparničkog kandidata ili Stanivukovića koji ga je pobijedio. ''On (gradonačelnik) ima svoje nadležnosti, predstavlja grad, neka se pokaže, radi... Da vidimo kako će financirati gradsko grijanje koje smo svake godine subvencionirali. Zašto bi to onda republika radila, imamo i drugih općina u kojima je potrebna pomoć da se grije'', rekao je Dodik, prenosi portal Blic.rs.

''Demokracija, što ćeš''

Najavio je prestanak ulaganja s državne razine, "dok ne vidimo kako će se grad dalje razvijati i politički ponašati".. ''Ovo je velika pogreška onih koji su mislili da su u pravu i neću im oprostiti ono što su učinili Igoru. Ovo je moj osobni stav, imam pravo na njega. Otići ću na svako biračko mjesto i vidjet ću, gdje god je gradonačelnik stigao, neka ide i neka odlučuje, nećemo više odlučivati. Demokracija, što ćeš'', rekao je Dodik, jer je Draško Stanivuković, čelnik Stranke demokratskog progresa (PDP), pobijedio na lokalnim izborima za novog gradonačelnika Banje Luke.

Reakcije na Dodikovu osvetu nisu izostale, a ubrzo je stigao i odgovor novog gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića, koji je izjavu protumačio kao manifestaciju straha i rekao da mu je žao što vladajuća opcija ustraje u ponižavanju građana i političkih protivnika.

''Zloupotreba ustavne ovlasti''

Stanivuković je rekao kako njegova politička opcija koristi ljubav, razumijevanje i širinu kao glavni instrument, dok druga strana kao politički instrument ima silu, prisilu, ucjenu i mučenje.

Politički analitičar Dušan Janjić rekao je za portal Blic kako je Dodikova reakcija na poraz razumljiva, ali ne i razumna. ''Dodik je prvo normalno priznao poraz i rekao da zna u čemu je problem i da je Banja Luka glasala za onu koja nije bilo bolje rješenje, da bi u sljedećoj izjavi pokazao koliko je bio uzrujan kada je nabrojao općine u kojima je SNSD pobijedio i prijetio Banjoj Luci. Po mom mišljenju, tim prijetnjama htio je prije svega zastrašiti članove svoje stranke, ali i socijaliste i DNS s kojima je u koaliciji na državnoj razini. Svakako je prijetnjama zloupotrijebio ustavne ovlasti jer nije premijer pa najavljuje tako nešto'', objašnjava Janjić.

Kako kaže, vođa SNSD-a objavljujući rat narodu stavio je na kocku svu vlast u Republici Srpskoj. ''Ako Dodik shvati svoje prijetnje, može izazvati izlazak socijalista i DNS-a iz koalicije u republičkom parlamentu i izgubiti puno više od lokalnih izbora, odnosno svu vlast, pa čak i svoje mjesto u Predsjedništvu BiH'', ocjenjuje Janjić.

Puno će ovisiti o Beogradu, nadovezao se Janjić. ''Ako Beograd ostane po strani, pitanje je hoće li Dodik ostati na vlasti, istaknuo je Janjić.

''Nedemokratska odluka''

Izvršni direktor agencije "Factor Plus" Predrag Lacmanović smatra da je Dodikova prijetnja bila ishitrena i nepromišljena. ''Političari često griješe. Dodik je očito pretrpio snažan politički udarac i izrazio veliku nervozu. Ovom je izjavom jednostavno upao u zamku i na sebe stavio ogroman teret kako bi vidio hoće li ispuniti ono što je rekao. Osobno mislim da se neće dogoditi da Republika Srpska zaustavi subvencije za grijanje Banje Luke, jer bi to bila nedemokratska odluka. Dodik bi tako kaznio građane, a ne političke protivnike'', ocjenjuje Lacmanović.

Kako kaže, kakve će daljnje posljedice snositi nakon ove izjave ovisit će o daljnjem Dodikovom ponašanju. ''Ne mora značiti da je ovo početak kraja. Vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati. Mnogo će ovisiti o ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj nakon pandemije COVID-19, ali i o međunacionalnim problemima u BiH na kojima je Dodik do sada plivao. Vidjet ćemo, mađarski premijer Viktor Orbán također je izgubio Budimpeštu pa je i dalje na vlasti. Ista stvar dogodila se i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu'', podsjeća Lasmanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene