Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Razvija se novo domoljublje''

Dodik kaže da se u RS-u gaji domoljublje prema Srbiji, ne prema BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći srpski političari u BiH izjavili su u ponedjeljak kako neće odustati od proslave Dana Republike Srpske (RS) koji je ustavni sud ocijenio nezakonitim, a predsjednik RS-a Milorad Dodik istaknuo je da u tome entitetu nemaju nikakvih domoljubnih osjećaja prema BiH nego prema Srbiji.

"Ovdje se razvija jedno novo domoljublje, domoljublje prema RS-u. Srbi na ovim prostorima su kroz povijest isključivo gajili domoljublje za Srbiju što je i danas ostalo. Ovdje nikada nije bilo domoljubnih osjećanja prema BiH", rekao je Dodik novinarima.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik - 3 Dizanje tenzija Dodik ne odustaje od prijetnji odcjepljenjem: ''Republika Srpska mentalno je integrirana sa Srbijom'' Američki avion KC-135 Stratotanker kružio iznad Bosne i Hercegovine Suradnja dviju vojski Poslali poruku Dodiku: Američki zračni tanker kružio iznad BiH, a onda su stigli i lovci F-16

Istaknuo je da će RS nastaviti obilježavati 9. siječnja u spomen na zasjedanje skupštine bosanskih Srba 9. siječnja 1992. kada je donesena odluka o osnivanju Republike Srpske.

"Samo naivni su vjerovali da se povijesna volja jednog naroda može poremetiti jednom administrativnom mjerom", dodao je Dodik.

Iako politički suparnici, Dodik, srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednica vlade RS-a Željka Cvijanović zajedno su uoči sutrašnjeg dana entiteta položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježje poginulim srpskim borcima u Banja Luci.

"Imamo pravo slaviti 9. siječanj i mi ćemo to činiti. RS je donijela zakon i njega nitko nije osporio. On važi. Oni koji ne uvažavaju to trebaju poštovati pravnu normu", rekao je Ivanić.

Za sutra je najavljen mimohod ulicama Banje Luke, no nejasno je hoće li biti angažirani pripadnici oružanih snaga BiH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene