Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE ODUSTAJE

Milorad Dodik i dalje prijeti raspadom BiH, Amerikanci mu poslali jasnu poruku

Prijetnje raspadom Bosne i Hercegovine su neprihvatljive, a SAD čvrsto podupiru suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje, poruka je koju je javnosti u subotu uputilo američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu reagiralo je na zaoštrenu političku retoriku nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon kojim se zabranjuje nijekanje ratnih zločina.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Ugrožavanje temeljnih prava i sloboda Dodiku stigla kritika iz SAD-a: "On je na putu Putinove autoritarne vladavine Milorad Dodik - 2 Pod sankcijama Republika Srpska prekinula odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom. Dodiku stigla poruka: ''Krenuli ste opasnim putem''

Odlukom o izmjenama kaznenog zakona BiH, objavljenom u petak, Inzko je omogućio da se ubuduće svaka osoba koja niječe ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, ili veliča počinitelje tih zločina kazni zatvorom do pet godina.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na to je odgovorio najavom da taj zakon neće poštovati te je najavio korake koji bi trebali odmah dovesti do raspada BiH odnosno izdvajanja Republike Srpske iz njezina sastava. U subotu je dodatno pozvao da potpisivanje peticije kojom bi se svi Srbi u BiH očitovali kako ne prihvaćaju Inzkovu odluku.

Nakon toga na Dodikovu adresu počele su strizati oštre kritike i upozorenja, a bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio mu je kako je uz ovakvo ponašanje na najboljem putu da završi u zatvoru.

"Sjedinjene Američke Države ostaju čvrsto privržene Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi s neupitnim teritorijalnim integritetom i njenoj budućnosti koja je najbolje zagarantirana u euroatlantskoj zajednici država. Postupci ili prijetnje vezane za raspad Bosne i Hercegovine su neprihvatljive i u suprotnosti su s Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine koji entitetima ne daju pravo na otcjepljenje", stajalište je veleposlanstva SAD koje su prenijeli lokalni mediji.

Političarima u BiH upućen je poziv da prekinu s retorikom podjele i koncentriraju se na dijalog i provedbi reformi nužnih svim građanima te zemlje.

Dodik je pak tijekom dana lokalnim medijima u RS kazao kako od svojih prijetnji neće odustati, a predsjednik vlade tog entiteta Radovan Višković najavio je kako će idućih dana biti poduzet "niz poteza koji će pokazati da ovakva BiH ne može funkcionirati".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene