Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljiv fenomen

Milijarderi koji nestaju: Svinjar, klaun, Komunistička partija - što ih povezuje?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Milijarderi koji nestaju, taj kineski fenomen ponovno je pobudio pozornost javnosti nakon što je prošloga mjeseca nestao još jedan kineski milijarder, a riječ je o Bao Fanu, vodećem poslovnom posredniku u tehnološkoj industriji.

Bao Fan je osnivač investicijske banke China Renaissance Holdings, koja je poslovala s internetskim divovima poput Tencenta, Alibabe i Baidua, a smatra se predvodnicom tehnološkog sektora Kine.

Njegov nestanak je slijedio dobro utaban put - nestao je nekoliko dana prije no što je njegova tvrtka objavila da surađuje u istrazi koju provode određene vlasti u Narodnoj Republici Kini. Kao što je također postalo uobičajeno, još uvijek je potpuno nepoznato koje Vladino tijelo provodi istragu, o čemu se radi ili gdje se Fan trenutno nalazi.

Najnoviji je to slučaj u nizu nakon što je posljednjih godina nestalo nekoliko kineskih poslovnih čelnika, među kojima je bio i šef Alibabe Jack Ma. Istovremeno, postojali su i slučajevi nestanka kineskih građana koji su sudjelovali u protuvladinim prosvjedima ili kampanjama za ljudska prava, no ti slučajevi su privukli manje pozornosti od nestanka kineskih milijardera, podsjeća BBC.

Što radi Xi Jinping?

Najnoviji nestanak dao je vjetar u leđa nagađanjima da je riječ o jednom od načina kojim predsjednik Xi Jinping jača kontrolu nad kineskim gospodarstvom. Ovog tjedna su u sklopu godišnjeg Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) objavljeni planovi za najveću reviziju kineskog financijskog regulatornog sustava u dugo vremena.

Predviđena je uspostava novog nadzornika koji će nadzirati većinu financijskih sektora. Vlasti su objasnile da će tako zatvoriti trenutne rupe u zakonu uzrokovane višestrukim agencijama koje prate različite aspekte kineske industrije financijskih usluga, koja je vrijedna bilijune dolara.

Samo u 2015. nestalo je najmanje pet direktora, uključujući Guo Guangchanga, predsjednika konglomerata Fosun International, koji je na Zapadu najpoznatiji po vlasništvu nad engleskim prvoligašem Wolverhamptonom. On je nestao u prosincu 2015., a njegova je tvrtka nakon njegova ponovnog pojavljivanja objavila da je pomagao u istragama.

Dvije godine kasnije kinesko-kanadski biznismen Xiao Jianhua odveden je iz luksuznog hotela u Hong Kongu. Bio je jedan od najbogatijih Kineza, a lani je završio u zatvoru zbog korupcije. U ožujku 2020. milijarder i nekretninski tajkun Ren Zhiqiang nestao je nakon što je Xija nazvao klaunom zbog načina na koji se nosio s pandemijom.

Kasnije iste godine, nakon jednodnevnog suđenja osuđen je na 18 godina zatvora pod optužbom za korupciju. Najistaknutiji milijarder koji je nestao bio je osnivač Alibabe, najbogatija osoba u Kini, krajem 2020. nestao je nakon što je kritizirao financijska regulatorna tijela u zemlji.

Iako je donirao gotovo 10 milijardi dolara fondu Common Prosperity, nije viđen u Kini više od dvije godine. Također nije optužen za nikakva kaznena djela. Još uvijek je nejasno gdje se nalazi, iako je bilo izvještaja da je viđen u Japanu, Tajlandu i Australiji posljednjih mjeseci.

Akcije Pekinga nakon desetljeća liberalizacije

Kineska vlada tvrdi da su akcije protiv nekih kineskih milijardera poduzete isključivo na pravnim osnovama i daje obećanje da će iskorijeniti korupciju. Međutim, akcije Pekinga dolaze nakon desetljeća liberalizacije onoga što je sada drugo najveće svjetsko gospodarstvo.

Otvaranje gospodarstva je pomoglo u stvaranju niza multimilijardera koji su sa svojim golemim bogatstvom imali potencijal da steknu značajnu moć. Neki promatrači smatraju da kineska Komunistička partija želi vratiti natrag tu moć i da to čini na misteriozne načine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izgubio više od 10 milijardi dolara Gdje je nestao Jack Ma? Kineski multimilijarder kritizirao je vlast u listopadu i od tada se više nije pojavio u javnosti

Pročitajte i ovo Jack Ma Samo u kratkom videoisječku Nakon brojnih spekulacija o nestanku, osnivač Alibabe ponovno se pojavio u javnosti

Navedeni promatrači zastupaju teoriju da je veliki biznis, posebno tehnološka industrija, shvatio kako raste njegova moć tijekom vladavine Xijevih prethodnika, Jianga Zemina i Hu Jintaoa. Prije toga, fokus Pekinga bio je na tradicionalnim centrima moći, uključujući vojsku, tešku industriju i lokalne vlasti.

Kako Peking odgovara na kritike svoje politike ako dolaze iz privatnog sektora, pokazao je i slučaj u kojem je zatvorska kazna od 18 godina određena prije par godina Sun Dawuu, jednom od najkrupnijih poduzetnika u kineskom poljoprivrednom sektoru.

Njega i još 19 optuženih – članova njegove obitelji i poslovnih suradnika – teretilo se za okupljanje radi napada na državne institucije, ometanje javne uprave, provociranje nevolja i nezakonito zauzimanje poljoprivrednog zemljišta.

On je vlasnik kompanije Hebei Dawu koju je osnovao još 1985. godine. Isprva se bavio uzgojem svinja i peradi, a kompanija je s vremenom svoje poslovanje proširila i na hotelijerstvo, zdravstvo i obrazovanje.

 

Sun je i socijalno osjetljiv pa gradi stanove za radnike, u gradu gdje je sjedište kompanije izgradio je kazalište i stadion, a njegova privatna bolnica pruža potpuno besplatnu skrb pacijentima. Povrh svega, već godinama kritizira Vladu, a često je i javno podupirao aktiviste za zaštitu ljudskih prava te je 2019. snažno napao Vladu zbog pristupa epidemiji afričke svinjske kuge koja je devastirala kinesko svinjogojstvo.

No, tek će se vidjeti hoće li Xi ojačati vlast zahvaljujući obračunu s milijarderima. Ono što je sigurno ugroženo je povjerenje u kineska financijska tržišta, poduzeća i naposljetku gospodarstvo u cjelini, zaključuje BBC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene