Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Modernizacija kontrole na granicama

Milanović: Moguće promjene Schengena neće utjecati na Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja članica EU-a usvojili su u četvrtak na summitu u Bruxellesu zajedničku izjavu o borbu protiv terorizma, u kojoj se spominje i mogućnost sustavnih kontrola na vanjskim schengenskim granicama, a hrvatski premijer Zoran Milanović ističe da to ni koji način neće utjecati na Hrvatsku.

"Ovdje je riječ o izjavi, ne o zaključcima, budući da je ovo neformalni summit i nema službenih zaključaka. Ako bi jednog dana, za puno godina, to i stupilo na snagu, Hrvatska će, uvjeren sam, tada već biti u Schengenu", rekao je Milanović po završetku summita EU-a, na kojem su dominirali razgovori o naporima oko uspostave mira u istočnoj Ukrajini i borbe protiv terorizma.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Zoran Milanović "Lažu vas" Milanović o Turudiću: "To mu je najbolja stvar koju je napravio"

U zajedničkoj izjavi, koja treba predstavljati smjernice za djelovanje u predstojećem razdoblju, traži se da se "u potpunosti iskoristi postojeći schengenski zakonski okvir kako bi se pojačala granica i modernizirale kontrole na vanjskim granicama".

Milanović: Grčkoj solidarnost, ali pravila se moraju poštivati

"Složili smo se da se bez odgode pristupi sustavnim i koordiniranim provjerama pojedinaca koji uživaju pravo slobode kretanja, na temelju baze podataka relevantne za borbu protiv terorizma na osnovu zajedničkih indikatora rizika. Komisija treba brzo dati operativne smjernice za to. Također ćemo, na temelju prijedloga Komisije, razmotriti ciljane amandmane na schengensko zakonodavstvo, tamo gdje je potrebno, kako bismo osigurali stalne kontrole", stoji u zajedničkoj izjavi.

Milanović je rekao da su moguće promjene schengenskog zakonodavstva "na jako dugom štapu".

Dodao je da se Hrvatska priprema za ulazak u schengenski prostor, za što su joj na raspolaganju sredstva iz europskih fondova i da će početkom srpnja zatražiti postupak pregleda onoga što je Hrvatska do tada napravila. "A onda je na njima da odluče kad će nas primiti, a ja vjerujem da će to biti brzo, jer smo mi zemlja čiji su građani i 90-ih mogli bez viza putovati Europom", rekao je Milanović.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je rekao da je Europa odlučna i jedinstvena u suprotstavljanju prijetnjama izvana i iznutra.

"Samo prije pet tjedana teroristi su ubili 17 ljudi u Francuskoj. Mi ćemo surađivati kako bismo se suočili s tom prijetnjom, ali ne emotivno i s pretjeranom reakcijom, nego mirno i odlučno. Dogovorili smo se oko novih prioriteta u borbi protiv terorizma. Ono što je najpotrebnije jest sporazum o razmjeni podataka o putnicima u zračnom prometu unutar Europske unije. To nam treba što prije", rekao je Tusk na konferenciji za novinare.

Postupak donošenja direktive o razmjeni podataka o putnicima u zračnom prometu na europskoj razini već je dulje vrijeme blokiran u Europskom parlamentu jer zastupnike brine zaštita privatnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene