Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se pravi pomak

Milano: Razgovori Putin-Porošenko 'pozitivni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razgovori ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Petra Porošenka s europskim čelnicima u petak u Milanu bili su "pozitivni" i "konstruktivni", a kako je najavio Kremlj, dvojica predsjednika trebala bi nastaviti razgovore kasnije tijekom dana.

Predsjednici Rusije i Ukrajine sastali su se na marginama summita azijskih i europskih zemalja (ASEM), u nazočnosti čelnika Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije te najviših dužnosnika EU-a. Sudionici su razgovore ocijenili pozitivnima, ali, kako se čini, nije postignut prijelomni napredak u rješavanju krize u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Estonski ministar vanjskih poslova "Uskoro ćemo vidjeti punu mobilizaciju u Rusiji! Putin će dići 400.000 ljudi i neće sve poslati samo u Ukrajinu" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je u Moskvi, kako prenosi agencija RIA Novosti, da je dogovoren nastavak razgovora nekoliko sati nakon završetka summit ASEM-a, na kojima će osim Putina i Porošenka sudjelovati njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande.

"Dogovoreno je da se nekoliko sati nakon završetka summita ASEM-a nastave razgovori o Ukrajini (između četvero čelnika)", rekao je Peskov. Domaćin jutrošnjeg sastanka talijanski premijer Matteo Renzi kazao je da je na razgovorima postignut "korak naprijed" prema rješavanju krize u Ukrajini.

Ozbiljne razlike između dvoje moćnika

"Bilo je dobro, bilo je pozitivno", kazao je Putin novinarima nakon sastanka. Peskov je u Moskvi međutim kazao da su pregovori bili "teški i puni nerazumijevanja". "Razgovori su uistinu bili teški, puni nerazumijevanja, neslaganja, ali oni se ipak nastavljaju, razmjena mišljenja traje", rekao je Peskov.

Renzi je kazao da su razgovori bili "konstruktivni", te da je usuglašeno kako je potrebno u potpunosti provesti mirovni plan za istočnu Ukrajinu dogovoren prošlog mjeseca u Minsku. "Ne možemo prihvatiti nestabilnu Ukrajinu, i napravit ćemo sve što možemo kako bismo vratili nadu Ukrajini, ali važno nam je i ponovno uključiti Rusiju u međunarodne odnose", rekao je Renzi.

Osim njega, sastanku Putina i Porošenka nazočili su Merkel i Hollande, te britanski premijer David Cameron i najviši predstavnici EU-a Jose Manuel Barroso i Herman Van Rompuy.

Cameron je novinarima kazao da je sastanak bio "pozitivan". "Predsjednik Putin je rekao da ne želi 'zamrznuti konflikt', te da ne želi podijeljenu Ukrajinu", rekao je Cameron, dodajući da "ako je tome tako, Rusija mora povući sve vojnike i svo oružje iz Ukrajine, poštovati sve mirovne sporazume, te priznati rezultate legitimnih izbora koji će se održati u Ukrajini".

"Ako se to ne dogodi, jasno je da Europska unija mora zadržati sankcije koje je uvela Rusiji", kazao je britanski premijer. Na istoku Ukrajine i dalje traju sporadični sukobi vladinih snaga i proruskih separatista, unatoč prekidu vatre potpisanom prije više od mjesec dana.

I u petak, dok se vode razgovori u Milanu, nastavljaju se sukobi oko zračne luke u Donecku, glavnom uporištu separatista. Službeni Kijev i zapadne zemlje optužuju Moskvu da izravno oružjem i vojnim postrojbama pomaže proruskim pobunjenicima koji se na istoku Ukrajine bore za pripojenje tog dijela zemlje Rusiji.

Moskva, koje je u ožujku pripojila ukrajinski poluotok Krim, te optužbe opovrgava. Summit ASEM-a nastavlja se u Milanu razgovorima o jačanju dijaloga i suradnje između Europe i Azije, te o budućnosti te neformalne organizacije.

Deseti sastanak na vrhu ASEM-a u talijanskom gradu okupio je najviše dužnosnike 53 zemlje koje predstavljaju više od polovice svjetskog BDP-a i više od 60 posto svjetskog stanovništva. Hrvatsku, koja je na summitu kao nova članica EU-a ušla u članstvo ASEM-a, predstavlja premijer Zoran Milanović.

Milanski se summit održava na temu "Odgovorno partnerstvo za održivi razvoj i sigurnost", a sudionici su razgovarali i o akutnim svjetskim krizama poput napredovanja radikalne skupine Islamske države u Siriji i Iraku, prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu i širenja epidemije ebole.

ASEM, osnovan 1996. godine, okuplja 53 partnera iz Europe i Azije – zemlje članice EU-a, još dvije europske zemlje, Švicarsku i Norvešku, te dvadesetak azijskih zemalja.

Riječ je o forumu za dijalog i suradnju koji kroz raspravu o važnim političkim, sigurnosnim, gospodarskim i kulturnim pitanjima nastoji ojačati odnose između dvaju kontinenata u duhu međusobnog uvažavanja i ravnopravnog partnerstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene