Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Milan Martić osuđen na 35 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspravno vijeće Haškog suda nepravomoćno je osudilo bivšeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine Milana Martića na 35 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Tužitelji su u svojoj završnoj riječi u siječnju ove godine zatražili kaznu doživotnog zatvora za Martića objašnjavajući kako su njegova zlodjela bila posebno teška i počinjena tijekom dugog vremenskog razdoblja pa zato opravdavaju izricanje najteže kazne predviđene Statutom Haškog suda. 

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit Slika nije dostupna Ante Bašić osuđen 35 godina zatvora za ubojstvo oca i sumještanina

Obrana je tražila njegovo puštanje na slobodu.

Martića, bivšeg ministra unutarnjih poslova i predsjednika tzv.
Republike Srpske Krajine tužiteljstvo je teretilo za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. progonom, istrebljenjem, ubojstvima, zatvaranjima, mučenjima, deportacijom, bezobzirnim razaranjem i pljačkom na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

>> Martićeva kazna među najvišima izrečenim na Haškom sudu

>> Martićevom presudom potvrđena umiješanost JNA i Srbije

>> Sloković i Mikuličić: 'Martićeva presuda olakšava posao'

Martić je osuđen kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević te kao sudionik etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva s dijelova hrvatskog teritorija. 

Također, osuđen je za granatiranje Zagreba u svibnju 1995. godine te za niz drugih zločina počinjenih nad hrvatskim
civilima u selima od Saborskog do Škabrnje u kojima su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena.

Reakcije stranaka na presudu

Predsjednik HSP-a, Ante Đapić, smatra da presuda Martiću "donosi djelić pravde za svu patnju koju je hrvatski narod podnio pod njegovim terorom".

Do kasno poslije podne srbijanski dužnosnici nisu komentirali presudu Martiću. Oglasili su se samo zastupnici Šešeljeve Srpske radikalne stranke koji su za govornicom srbijanskog parlamenta govorili da je presuda Haškog suda "sramna" te da je "osuđen samo zato što je branio prava Srba". Radikali su zastupnike demokratskog bloka u srbijanskoj skupštini napali zbog toga što su "veliki prijatelji Hrvatske". Predsjednik HSP-a, Ante Đapić, smatra da presuda Martiću "donosi djelić pravde za svu patnju koju je hrvatski narod podnio pod njegovim terorom".

Đapić 35-godišnju zatvorsku kaznu smatra primjerenom, a posebno je pozdravio obrazloženje presude kojim se potvrđuje umiješanost JNA i Srbije u rat u Hrvatskoj. 

Dodao je, međutim, da je pred Hrvatskom dug put da dokaže da je na nju počinjena agresija te da Domovinski rat
nije bio građanski rat.

Presudu Martiću pozdravio je i predsjednik HSS-a Josip Friščić, koji je istaknuo da je Martić zasigurno jedan od najodgovornijih za manipuliranje narodom, koje je dovelo do "sulude ideje o tzv. SAO Krajini" i progonu nesrpskog pučanstva.

"Kad se promatra ljudski vijek, 35 godina je primjerena kazna, ali zasigurno ne odražava veličinu njegove krivnje za sve što se dogodilo", kazao je Friščić.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić kratko je kazala kako je Haaški sud u tom slučaju obavio svoj posao. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene