Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rastu napetosti

Američki državni tajnik Pompeo okrivio Iran za napad na tankere

Američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP)
Američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki državni tajnik Mike Pompeo je na konferenciji za novinare otužio Iran za napad na dva naftna tankera koji se u četvrtak dogodio u Omanskom zaljevu.

Pompeo na konferenciji nije iznio dokaze za svoju optužbu, nego je rekao da se radi o poretpostavci.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Napadnuti tanker (Foto: TASNIM NEWS / AFP) Rastu napetosti u regiji Brodarska tvrtka: Eksplozija na norveškom tankeru nije posljedica "mehaničke ili ljudske greške"

"Pretpostavka se temelji na obavještajnim informacijama, korištenim oružjima i razini stručnosti potrebnoj za izvedbu takve operacije, nedavnim iranskim napadima na prijevoz robe, te na činjenici da niti jedna grupacija koja djeluje na tom prostoru nema potrebne resurse i vještine da nastupi s tako visokim stupnjem sofisticiranosti", rekao je.

Također je rekao da je ovo samo dio agresije koja traje desetljećima.

"Ovo je tek najnoviji u nizu napada Islamske Republike Iran i njezinih surogata, i treba ga razumjeti u kontekstu 40 godina neprovocirane agresije prema nacijama koje vole slobodu", rekao je Pompeo. "Ti neprovocirani napadi predstavljaju jasnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti", dodao je.

Također je rekao da Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif možda misli da je ovo smiješno, ali njegovo mišljenje ne dijeli ostatak svijeta.

"Iran se iskaljuje jer želi da okončamo svoju uspješnu strategiju maksimalnog pritiska. Nikakve ekonomske sankcije Iranu ne daju pravu da napadne nevine civile, poremećuje globalno tržište naftom, i poseže za nuklearnim ucjenama", rekao je Pompeo.

Napad na tankere podigao je cijene nafte te potaknuo zabrinutosti oko novih sukoba između Irana i Sjedinjenih Država. Washington je optužio Iran za povezanost sa sličnim napadom 12. svibnja, kada su napadnuta četiri tankera, na važnoj ruti kojom prolazi većina svjetske nafte. (Hina/B.F.M.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene