NATO i Rusija se više ne suprostavljaju s distance, jer već neko vrijeme se politički ali i vojno promatraju iz neposredne blizine, a sve to, kaže Mihail Gorbačov (85), bviši sovjetski lider, miriši na pripreme za rat.


Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, pozvao je ruskog predjsednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trumpa da se odlučno odreknu nuklearnog rata u jeku "militarizacije politike i nove utrke u naoružanju".

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Politico o bivšoj predsjednici kao kandidatkinji za čelo NATO-a: ''Može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa'' Slika nije dostupna 'Europa je bliže nuklearnom ratu nego ikad!'

Gorbačovu, koji je napisao komentar za časopis Time ususret posjete britanske premijerke Therese May SAD-u, trenutna situacija između Rusije i Zapada (NATO saveza) "izgleda kao da se svijet sprema za rat".

"Svijet je danas pretrpan problemima. Svjetski političari se čine zbunjenima i bezidejnima. No, niti jedan problem nije toliko hitan koliko militarizacija politike i nova utrka u naoružanju. Zaustavljanje i preokretanje te utrke koja vodi u propast, mora nam biti najveći prioritet", ističe Gorbačov.

"Trenutna situacija previše je opasna", dodaje.

Isto tako Gorbačov piše kako se NATO i ruske snage, koje su se prije raspoređivale na velikoj distanci, sad nalaze praktički na ciljniku jedni drugima.

Navodi i problem podmornica, čija jedna salva balističkih raketa može devastirati pola bilo kojeg svjetskog kontinenta.

Ratobornom žamoru i huškanju, ističe Gorbačov, pridružili su se i komentatori te istaknute TV ličnosti. "Sve to izgleda kao priprema za rat", smatra Gorbačov.

U rujnu 2016. godine stanje broja strateških nuklearnih raketa iznosilo je: 1376 na strani SAD-a te 1796 na strani Rusije (ako ne računamo ostale svjetske zemlje koje imaju nuklearno naoružanje).

"Vrijeme za odluku i akciju je sad", poručuje na kraju Gorbačov.