NATO i Rusija se više ne suprostavljaju s distance, jer već neko vrijeme se politički ali i vojno promatraju iz neposredne blizine, a sve to, kaže Mihail Gorbačov (85), bviši sovjetski lider, miriši na pripreme za rat.


Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, pozvao je ruskog predjsednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trumpa da se odlučno odreknu nuklearnog rata u jeku "militarizacije politike i nove utrke u naoružanju".

Vezani članci Rusi Blesavi ruski roditelji postali hit, pogledajte kako se igraju s djetetom Slika nije dostupna MRKVA I BATINA Stoltenbergova nova strategija prema Rusiji

Gorbačovu, koji je napisao komentar za časopis Time ususret posjete britanske premijerke Therese May SAD-u, trenutna situacija između Rusije i Zapada (NATO saveza) "izgleda kao da se svijet sprema za rat".

"Svijet je danas pretrpan problemima. Svjetski političari se čine zbunjenima i bezidejnima. No, niti jedan problem nije toliko hitan koliko militarizacija politike i nova utrka u naoružanju. Zaustavljanje i preokretanje te utrke koja vodi u propast, mora nam biti najveći prioritet", ističe Gorbačov.

"Trenutna situacija previše je opasna", dodaje.

Isto tako Gorbačov piše kako se NATO i ruske snage, koje su se prije raspoređivale na velikoj distanci, sad nalaze praktički na ciljniku jedni drugima.

Navodi i problem podmornica, čija jedna salva balističkih raketa može devastirati pola bilo kojeg svjetskog kontinenta.

Ratobornom žamoru i huškanju, ističe Gorbačov, pridružili su se i komentatori te istaknute TV ličnosti. "Sve to izgleda kao priprema za rat", smatra Gorbačov.

U rujnu 2016. godine stanje broja strateških nuklearnih raketa iznosilo je: 1376 na strani SAD-a te 1796 na strani Rusije (ako ne računamo ostale svjetske zemlje koje imaju nuklearno naoružanje).

"Vrijeme za odluku i akciju je sad", poručuje na kraju Gorbačov.