Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija ih pomaknula od granice

Novi neredi na granici s BiH: Ozlijeđen jedan policajac i dva migranta

Migranti na granici (Foto: AFP)
Migranti na granici (Foto: AFP) AFP
Aktualno Galerija Migranti na granici (Foto: AFP) Migranti na granici (Foto: AFP) Foto: AFP Sukobi s migrantima na granici (Foto: AFP) Sukobi s migrantima na granici (Foto: AFP) Foto: AFP Migranti drže plakate Migranti drže plakate Foto: AFP Nemiri na granici između migranata i policije (Foto: AFP) Nemiri na granici između migranata i policije (Foto: AFP) Foto: AFP +6 (Foto: AFP) Galerija 1/11 >>
Migranti koji već danima okupiraju granični prijelaz Velika Kladuša - Maljevac, čekajući na ulazak u Republiku Hrvatsku, danas su nasilno probili policijski kordon i zahtijevaju puštanje na hrvatski teritorij. Migranti su uz granicu proveli cijeli dan, a u večernjim satima su podigli šatore te ne namjeravaju otići, javlja za portal DNEVNIK.hr reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

 

 NAJVAŽNIJE INFORMACIJE U OVOM TRENUTKU:

Pročitajte i ovo Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura" Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

- na granici BiH i Hrvatske trenutno se nalazi oko stotinjak migranata

- nakon što je BiH policija pomaknula migrante za oko 100 metrara prema pisanju bh. medija ozlijeđen je jedan policajac BiH i dva mirganta

- migranti su podigli šatorsko naselje te zapalili vatru i ne planiraju otići

- MUP je demantirao tvrdnje pojedinih medija iz BIH kako su hrvatske vlasti na granicu poslale vodeni top

- Zatvorena je granica Velika Kladuša - Maljevac

- Oko 250 migranata blokiralo je prijelaz

- Na terenu su hrvatska i BiH policija

- U BiH su proglašene izvanredne mjere

- Vlasti BiH iz Bihaća će autobusom vraćati migrante za Sarajevo

Tijek događaja pratite u nastavku:


23:00 Premijer Plenković situaciju s migrantima ponovno je komentirao s predavanja koje je održao na Pravnom fakultetu u Splitu.

"Mi se nalazimo na tom ključnom putu migranata koji iz Turske idu preko Grčke, Makedonije Crne Gore Srbije, BiH i Hrvatske, čiji intenzitet može promijeniti sve - može promijeniti našu sigurnost, naš status unutar naših napora da uđemo u Schengenski prostor, naše odnose sa susjednim zemljama, našu u krajnjoj liniji financijsku i ekonomsku stabilnost," rekao je premijer

21:00 Prema pisanjima bh. portala, policija BiH potjerala je migrante 100 metara od mosta koji je granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  Klix.ba javlja da su u novim neredima na granici ozlijeđeni jedan bosanskohercegovački policajac i dva migranta. Šatori koje su migranti postavili pomaknuti su 100 metara dalje jer su pojedini migranti gađali policajce.

20:45 Policija je uspjela potjerati migrante 100 metara od mosta koji je granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, javljaju mediji iz BiH.

19:30 Ministarstvo unutarnjih poslova demantiralo je tvrdnje pojedinih bh. medija kako je hrvatska policija na granicu s BiH poslala vodene topove.

Navode kako se na granici nalazi jedno vatrogasno vozilo koje je na velikoj udaljenosti od migranata, "okrenuto je prema RH" te se tamo nalazi kako bi osvijetlilo prostor.

19:15 "Na BiH strani granici nalazi se oko 150 osoba pod nadzorom policije BiH. Oni blokiraju prometnicu prema Maljevcu. Skupina migranata uspjela je danas probiti kordon bh policije te pokušati nasilno ući na prostor RH", kazao je za DNEVNIK.hr Damir Butina, načelnik Postaje GP Cetingrad

18:30 "Hrvatska policija raspolaže s dovoljnim brojem policijskih službenika kako bi spriječila ilegalne ulaske na hrvatski teritorij i u ovom trenutku naši pripadnici su pozicionirani na graničnoj crti.

U potpunosti je netočna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima, kako su pripadnici hrvatske policije u jednom trenutku ušli na teritorij Bosne i Hercegovine. S kolegama iz Bosne iz Hercegovine u stalnom smo kontaktu te pratimo sva događanja od sigurnosnog značaja", poručeno je iz MUP-a 

17:10 Predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem o situaciji na granici, pri čemu je izvještena kako je stanje na granici u potpunosti pod kontrolom policije. "Nastavljamo pozorno pratiti razvoj situacije i ukoliko dođe do promjene donijet će se odgovarajuće odluke",. poručila je. 

17:08 S najnovijim informacijama u Vijestima Nove TV se s graničnog prijelaza Maljevac uživo javila reporterka Dnevnika Nove TV, Barbara Štrbac. 

„Posljednjih nekoliko sati nije bilo ozbiljnijih pokušaja proboja, ali migranti ne odustaju. Na granici je stotinjak migranata, njih 50-ak je uz sam policijski kordon, a ostalih 50 u okolici. Postavljeno je i šatorsko naselje, zapaljena vatra te je očito da migranti ne namjeravaju odustati te će, u nadi kako će se domoći Hrvatske, na granici provesti još jednu noć“, izvijestila je Štrbac.  

17:05 Situaciju s migrantima komentirao je i premijer Andrej Plenković.

"Pa evo baš smo ministar Božinović i ja razgovarali o tome pri dolasku u Makarsku. Riječ je o graničnom prijelazu Maljevac, tamo su pojačane snage i granične policije, a i koliko shvaćam i postrojbe specijalne policije su poslane. Prema tome, Hrvatska će kao što i do sada radi štititi hrvatske granice od nezakonitih ulazaka imigracija, naravno, poštujući sve visoke standarde međunarodnog prava, humanitarnoga prava i našeg prava", kazao je premijer. 

Lakše ozlijeđena dva policajca

Migranti su u jednom trenutku pokušali nasilno ući na teritorij Republike Hrvatske prilikom čega su lakše ozlijeđena dva policajca, doznaje od policije reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

"Nakon što je policija BiH odmicala migrante s granice prema unutrašnjosti vlastitog teritorija, nekolicina migranata je izravno krenula prema pripadnicima hrvatske policije. Hrvatska policija u ovom je nasrtaju migrante uspjela odbiti te ih spriječiti u nasilnom i nezakonitom ulasku u RH. Dosadašnjem broju interventne policije priključilo se 50-ak novih interventnih policajaca sa punom opremom."

Migranti su bacali kamenje i druge predmete na policajce te su dvojica hrvatskih policajaca lakše ozlijeđena. Pruža im se liječnička pomoć, a područje nadlijeće helikopter", rekla je za portal DNEVNIK.hr Štrbac. 

Procjenjuje se da je između 150 i 200 migranata probilo put do drugog kordona policijskih snaga te se još uvijek nalazi na mostu koji iz BiH vodi ka graničnom prijelazu u Republici Hrvatskoj. Neslužbeno doznajemo da je dio interventne policije iz Rijeke jutros otišao prema Karlovcu te su sada u policijskom kordonu na granici. 

Dnevni avaz javlja kako je stanje na graničnom prijelazu trenutno kaotično te da je promet obustavljen u oba pravca.

 (Video: Avaz.ba)

 Podignute su obrambene ograde

Marina Mandić, voditeljica MUP-ove službe za odnose s javnošću je obavijestila kako se zbog eskaliranja situacije je na terenu hrvatska policija podigla na području graničnog područja Miljevac protunavalnu ogradu, takozvane gelendere kao fizičku prepreku migrantima koji nadiru. 

Sukobljavanje s pripadnicima policije, koji daljnje napredovanje migranata pokušavaju spriječiti, učestalo je te vlada opća uznemirenost među migrantima, osobito ženama i djecom. Među migrantima koji su probili kordon navodno ima i ozlijeđenih. 

 

 

Čuju se i uzvici "Open Border" (Otvorite granice), prenosi N1.

Policija je na oko 100 metara od graničnog prijelaza postavila žutu traku i onemogućila je migrantima da prelaze granicu s Hrvatskom.

Podsjetimo, u utorak ujutro grupa migranata, među kojima je i znatan broj djece i žena, uputila se prema graničnom prijelazu Miljevac te od tada tamo noće. Policija Unsko-sanske županije zapriječila je dolazak ilegalnim migrantima na to područje BiH odlukom najviših dužnosnika županijskih tijela vlasti. 

Na snazi izvanredne mjere

Policijski zapovjednik Unsko-sanske županije u BiH Mujo Koričić potvrdio je da  su na snagu stupile izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti daljnju eskalaciju migrantske krize i priljev novih migranata. 

On je novinarima potvrdio da je tijekom prijepodneva veća skupina migranata probila prvi policijski kordon kod prijelaza Maljevac, a potom ih je zaustavio drugi kordon, no prilaz granici nakon toga je blokiran svima jer su prosvjednici posjedali na cestu i ne dopuštaju prolazak vozila.

Kazao je da je u tijeku procjena sigurnosnog stanja pa će u slučaju potrebe biti pozvana policijska pojačanja iz drugih dijelova zemlje. Počela je djelovati i posebna udarna skupina koja koordinira rad različitih agencija i provedbu mjera dogovorenih kako bi se stabiliziralo sigurnosno stanje u Unsko-sanskoj županiji i daljnje pogoršanje krize.

Koričić je rekao kako je sasvim jasno da bi dolazak novih migranata u ovaj dio BiH znatno utjecao na sigurnost pa je odlučio kako će to spriječiti svim raspoloživim sredstvima.

"Moja je ustavna obveza štititi živote i sigurnost građana", kazao je Koričić.

Dodao je da je stanje takvo da svi moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i poduzeti mjere ne bi li se stanje normaliziralo istaknuvši kako se to odnosi i na autobusne prijevoznike koji na svojim linijama prevoze migrante ka Bihaću pa bi s tim morali prestati ili će se suočiti sa zakonskim sankcijama.

"Građani trebaju vjerovati ovoj udarnoj skupini, tražim od njih da ne uzimaju vlast u svoje ruke jer postoje institucije čija je to zadaća. Mi ćemo u svakom slučaju reagirati i zaštiti svoje građane", kazao je Koričić.

Sastavni dio mjera koje policija poduzima jest i provjera identiteta putnika koji u Bihać stižu željeznicom. U redovitom vlaku koji je nešto nakon ponoći stigao u Bihać bilo je 99 ilegalnih migranata, a policajci im nisu dopustili izlazak iz vagona, a od osoblja vlaka tražilida sve te putnike vrate u Sarajevo, otkuda su i došli.

Migranti su u vlaku proveli cijelu noć pod policijskom paskom jer su iz Željeznica Federacije BiH tražili daljnja objašnjenja i upute što raditi ubuduće jer sami nemaju mogućnost kontrolirati identitet putnika i odlučivati tko se može voziti, a tko ne. 

Hrvatska policija intervenirala

Glasnogovornica za odnose s javnošću granične policije Bosne i Hercegovine, Sanela Dujković, za Dnevnik.hr izjavila je kako trenutno prema njenim podacima nema teže ozlijeđenih te nije bilo potrebe za intervencijom medicinskog osoblja. Došlo je do nagurivanja no ono se ne smatra upotrebom sile.

Tvrdi da je hrvatska granična policija intervenirala kada se nekoliko migranata probilo do tzv. "zelenog pojasa" tik uz granicu za koji je nadređena hrvatska policija. 

Migranti koje se nalaze u Bosni i Hercegovini žele preko Hrvatske ići dalje u druge članice Europske unije. (Hina) 

Prolivena krv 

Zbog ograničenja kretanja koje im je nametnula policija migranti su izgubili strpljenje te je došlo do novih nemira. Odrasli pripadnici migrantske skupine ponovno su pokušali probiti put do granice, a došlo je i do povreda.
 
 
Trenutačno su najugroženiji djeca i mladi, navodi Dnevni avaz. Gladna i iznemogla djeca i žene traže pomoć te je na mjesto sukoba došla i Hitna pomoć. 

Reporteri Dnevnog avaza izvještavaju kako se povrijeđenim migrantima pruža medicinska pomoć. Troje migranata je povrijeđeno, žena i dvoje muškaraca.

Migranti će biti vraćeni u Sarajevo

Migranti koji su sinoć vlakom došli u Bihać bit će autobusima vraćani u Sarajevo, prenosi klix.ba. Odluka je to policijskog komesara Unsko-sanskog kantona Muje Koričića. 
 
Računa se na organizirani prijevoz oko stotine migranata čime će predstavnici kantona poslati jasnu poruku da za nove grupe migranata više nema mjesta na području Bihaća. 
 
S obzirom na trenutno narušenu sigurnosnu situaciju i manjak smještajnih kapaciteta u Bihaću, migranti će biti prevezeni u kasarnu Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva koja je jučer otvorena za smještaj migranata. 
 
U slučaju novih pokušaja dolaska migranata u Bihać, vlasti će ih na jednak način u tome spriječiti. 
 
Jučer je tako migrantska grupa vlakom krenula iz Sarajeva za Bihać, no policija je spriječila njihovo iskrcavanje. 
 
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene