Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijelaz kod Velike Kladuše

Migranti opet pokušali prijeći hrvatsku granicu: "U srijedu će biti donesena konačna odluka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko migranata pokušalo je prijeći hrvatsku granicu kod Velike Kladuše, pri čemu je došlo do komešanja, ali ne i sukoba s policijom koja je čuvala granicu.

Riječ je o pojasu kod Graničnog prijelaza Maljevac gdje se nalazi gotovo 400 migranata kojima je unaprijed rečeno da neće moći ući na teritorij Europske Unije, odnosno Republike Hrvatske, javlja Klix.ba.

Pročitajte i ovo Županijsko državno odvjetništvo (Foto: Dnevnik.hr) Dvoje strani državljani Uskok podigao optužnicu protiv sedmorice krijumčara migranata: Ilegalno prebacili najmanje 138 stranaca u Hrvatsku Bodljikava žica Komentirali predsjednik i premijer Nižu se reakcije na tvrdnje talijanskih obavještajnih službi: "Mene puno više zanima što će SOA procijeniti ..."

U utorak ujutro se iz Velike Kladuše na granični prijelaz Maljevac uputilo 80 osoba, ali broj se povećavao kako su pristizale nove grupe i trenutno ih ima između 350 i 400. Također, na granični prijelaz Izačić u ponedjeljak je stiglo stotinjak osoba koje su napustile hotel Sedra u Cazinu gdje su bile smještene. Noć su proveli pored ceste, a tijekom dana stigla je još jedna grupa migranata pa ih je u određenom trenutku bilo blizu 200. Svi oni su vraćeni u prihvatne centre.

Policija Unsko-sanske županije zapriječit će dolazak ilegalnim migrantima u taj dio Bosne i Hercegovine, odlučili su najviši dužnici županijskih tijela vlasti na sastanku kojega su u Bihaću održali s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem.

Hitni sastanak održan je nakon eskalacije krize prouzročene sve većim dolaskom ilegalnih migranata u Unsko-sansku županiju koji iz tog dijela BiH pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj. Dio njih je u protekla tri dana krenuo prema graničnim prijelazima Maljevac i Izačić no u prelasku granice spriječila ih je bosanskohercegovačka policija.

Sve to je dodatno potaknulo prosvjede građana Bihaća koji su na masovnim okupljanjima zatražili da se migrante izmjesti u centre izvan gradskih sredina kao i da se zaustavi njihov stalni priljev.

Zapovjednik policije Unsko-sanske županije Mujo Koričić potvrdio je nakon sastanka s Mektićem kako su usuglašene mjere koje će se početi provoditi već tijekom dana. "Svako povećanje broja migranata u županiji, a posebice u Bihaću pogoršalo bi sigurnot. Županijska će policija stoga će od danas onemogućiti svaki njihov dalji dolazak", kazao je Koričić novinarima.

Dogovorene mjere podrazumijevaju uspostavu kontrolnih točaka na prilaznim cestama i provjere putnika u automobilima i posebice autobusima koje migranti najčešće koriste pri dolasku u Bihać iz pravca Sarajeva. Autobusni prijevoznici također će biti informirani o uvedenim restrikcijama kako bi prestali primati ilegalne migrante kao putnike na svojim linijama.

Predsjednik županijske vlade Mustafa Ruždić potvrdio je kako su razmatrane i moguće lokacije za trajniji smještaj migranata izvan naseljenih mjesta.

"U srijedu će biti donesena konačna odluka", kazao je Ruždić. Ranije je najavljeno kako bi jedna takva lokacija mogla biti bivša tvornica "Bira" u predgrađu Bihaća gdje bi se uz potrebne preinake moglo smjestiti do 1200 osoba. (MT/Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene