Stotine migranata kampiralo je blizu bjeloruske granice s Poljskom u utorak na vrlo niskim noćnim temperaturama, a dužnosnici upozoravaju da bi napetosti mogle porasti idućih dana.

Galerija Migranti na granici Poljske i Bjelorusije Napeto na granici Poljske i Bjelorusije Napeto na granici Poljske i Bjelorusije +2 Napeto na granici Poljske i Bjelorusije

Poljska optužuje Bjelorusiju da pokušava izazvati veći sukob poticanjem migranata da pređu u Poljsku i Europsku uniju.

Kruže video snimke stotine migranata kako se kreću prema poljskoj granici blizu sela Kuznica, a neki su pokušali probiti ogradu lopatama i drugim alatima.

Poljska granica, ilustracija Njemačka policija uhitila 50 osoba naoružanih mačetama, suzavcem i bajunetama: Htjeli su ''zaustaviti'' migrante na granici

Poljska policija objavila je u utorak snimku migrantskih šatora i logorske vatre s bjeloruske strane ograde od bodljikave žice.

Poljska Granična straža rekla je za Reuters da se oko 800 ljudi nalazi na bjeloruskoj strani ograde, a oni su dio skupine do 4000 migranata u obližnjim šumama.

Mađarski premijer, Viktor Orban Orban ponudio koridor za izbjeglice i migrante prema zapadu: "Ako vam trebaju, uzmite ih"

Glasnogovornik poljskih specijalnih snaga rekao je da bi u Bjelorusiji moglo biti do 12.000 migranata.

Poljske vlasti zatvorile su u utorak u 6.00 sati službeni granični prijelaz s Bjelorusijom u blizini mjesta gdje su se dan ranije pokušale probiti tisuće migranata.

Poljska je objavila da je rasporedila dodatne vojnike i policajce, dok je susjedna Litva najavila da bi mogla uvesti izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom.

Poljska policija objavila je na Twitteru u utorak da je noć bila mirna iako je bačen kamen na policijski automobil.

Poljski dužnosnik rekao je da bi se napetosti mogle povećati idućih dana i da bi se u tom slučaju mogla prihvatiti dodatna međunarodna pomoć.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski ponovio je za privatni Radio Zet da Poljska zasad ne treba dodatnu pomoć Frontexa.

Očekuje se da će veleposlanici EU-a pri UN-u u utorak razgovarati o napetostima, objavila je novinska agencija PAP pozivajući se na riječi poljskog veleposlanika pri UN-u.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta citirala je ministra unutarnjih poslova koji je rekao da nijedan migrant nije prekršio zakon.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju