Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mianmar: Hunta ometa raspodjelu hrane, Solana pozvao Kinu na djelovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mianmarske snage sigurnosti u subotu su palicama nasrnule na prosvjednike u Yangonu i privodile ih u policijske postaje.

Prosvjednici su se unatoč zabrani okupljanja okupili kod mosta i počeli pljeskati, a tada su na njih nasrnule snage sigurnosti, pričaju svjedoci. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mianmar: Broj mrtvih je mnogo veći nego što tvrde vlasti Slika nije dostupna Yangon: Na ulicama više od 10.000 prosvjednika

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana pozvao Kinu da načini pritisak na mianmarsku vojnu huntu da prekine primjenjivati silu prema prosvjednicima.

Javier Solana je u razgovoru za njemački tjednik Bild am Sonntag izjavio: "Sve zemlje koje mogu utjecati na odluke minamarskih vlasti moraju sada djelovati. To napose vrijedi za prve susjede, poput Kine".

Solana je usto zaprijetio Mianmaru da će "poduzeti odgovarajuće korake ukoliko vojska i dalje bude primjenjivala silu" i istaknuo je da EU proučava "sve mogućnosti".

Vojna hunta je u subotu nastavila gušiti mirne prosvjede pokušavajući silom rastjerati prosvjednike.

Najmanje je trinaest osoba, među kojima japanski fotograf, ubijeno od srijede, prema službenim izvorima.

Hunta ometa raspodjelu hrane, prijeti glad 

Svjetski program za hranu (WFP) pozvao je u subotu mianmarske vlasti da mu omoguće slobodan pristup
radi raspodjele humanitarne pomoći u hrani koja je zapela zbog nereda u toj zemlji.

- Pozivamo vlasti da nam omoguće pristup u čitavoj zemlji, ističe se u priopćenju koje je u New Yorku objavila direktorica Programa Josette Sheeran.

WHO je upozorio da bi neredi mogli ugroziti raspodjelu hrane
petstotinjak tisuća ljudi, većinom djece.

Kako navodi UN-ova agencija, mianmarska hunta je prekinula raspodjelu hrane u Mandalayju, drugom po veličini gradu u zemlji.

- Moramo štititi najslabije, istaknula je Sheeran dodajući da su najviše ugrožena djeca, oboljeli od aidsa i tuberkuloze.

Mianmar je jedna od najsiromašnijih zemalja u svijetu. Ima najveću stopu oboljelih od tuberkuloze od koje svake godine oboli 97.000 ljudi, a velik je i broj oboljelih od malarije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene