Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Meso i mlijeko kloniranih životinja sigurno za prehranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) je objavila da je meso i mlijeko većine kloniranih životinja sigurno za ljudsku prehranu.

"Nakon višegodišnjih detaljnih istraživanja i analiza, FDA je
zaključila da su meso i mlijeko klonova goveda, svinja i koza, te potomci klonova bilo koje vrste koja se tradicionalno uzgaja za hranu, jednako sigurni za prehranu kao i oni od konvencionalno uzgojenih životinja", navodi se u priopćenju FDA.

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Ilustracija prijenos bolesti Zapanjujuće istraživanje razbilo mitove o prijenosu virusa, proučili su 12 milijuna uzoraka

U "završnoj procjeni rizika", izvješću na 968 stranica, FDA navodi kako nije imala dovoljno informacija da donese zaključak o sigurnosti hrane od klonova drugih životinjskih vrsta, kao što su ovce.

Agencija također navodi kako hrana od tek oteljenih klonova goveda može "predstavljali vrlo ograničeni rizik za ljudsku prehranu".

FDA je u prosincu 2006. došla do istih preliminarnih zaključaka o sigurnosti uporabe klonirane stoke u prehrani, a od tada su provedena dodatna istraživanja koja su potvrdila prvotne nalaze.

"Budući da se klonovi koriste za rasplod, ne očekuje se da će oni ući u lanac prehrane u većem broju. Umjesto toga, njihovo seksualno reproducirano potomstvo bit će korišteno za proizvodnju mesa i mlijeka za tržište", ističe FDA u priopćenju povodom objave izvješća.

Agencija navodi kako neće tražiti posebno označavanje proizvoda od kloniranih životinja, obzirom da ne postoje razlike u odnosu na hranu dobijenu od konvencionalno uzgojenih.

Stručnjaci ističu kako kloniranje jednog goveda košta 15 do 20 tisuća dolara, pa je malo vjerojatno da će se hrana od klonova naći na tržištu, već će se raditi o potomstvu. Oni također ocjenjuju kako će proteći tri do pet godina prije nego potrošaći na policama ugledaju meso i mlijeko od potomstva klonirane stoke.
Iako se u izvješću FDA ističe da nisu nađeni dokazi koji bi podržali zabrinutost protivnika kloniranja da hrana od klonova krije skrivene rizike, agencija priznaje kako je većina potrošača zabrinuta.

Također se konstatira kako briga za ljudsko zdravlje nije jedino pitanje koje otvara pojava klonirane stoke na tržištu.

"Također je prisutna moralna, vjerska i etička zabrinutost", navodi se u izvješću, ali se naglašava kako se procjena rizika temelji na "strogo znanstvenom vrednovanju".

Protivnici uporabe kloniranih životinja u ljudskoj prehrani, ljutito su reagirali na objavu izvješća.

"Mislim da FDA teba obrati pozornost na ono što Kongres traži od njega. Čini se kako su objavili izvješće za zaobiđu to što traži Kongres", izjavio je J.D.Hanson iz Centra za sigurnost hrane.

Senat je u prosincu donio zakonsku mjeru kojom se od FDA traži provedba dodatnih istraživanja o potencijalnim opasnostima za ljudsko zdravlje, a od ministarstva poljoprivrede studija o tome kako potrošači prihvaćaju klonirano meso.

Michael Hansen, znanstveni suradnik Sindikata potrošača, pozvao je na dodatna istraživanja i jasno označavanje kloniranog mesa i mlijeka, te predvidio da će zabrinutost dovesti do smanjenja njihove potrošnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene