Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez značajnih simptoma

MERS nije tako smrtonosan, ali se proširio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački znanstvenici utvrdili su da virusna respiratorna bolest MERS, koja se prvo pojavila 2012. u Saudijskoj Arabiji, nije tako smrtonosna ali se proširila više nego što se vjerovalo.

Dok se napočetku vjerovalo da je stopa smrtnosti od MERS-a oko 30 posto, međunarodno istraživanje pokazalo je da u većini slučajeva te infekcije nema značajnijih simptoma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Situacija je alarmantna Drevna smrtonosna bolest predstavlja veliku prijetnju čovječanstvu: Svakih 20 sekundi ubija jednu osobu u svijetu Ilustracija U velikom porastu Stručnjaci upozoravaju na bolest koju prenose sitne životinje raširene i u Hrvatskoj: Nalik je malariji, a za neke može biti i smrtonosna

Znanstvenici s bonskog sveučilišta i njemačkog centra za istraživanje zaraznih bolesti testirali su uzorke krvi 10.000 Saudijaca i otkrili da ih je 15 imalo antitijela na virus iako nitko od ispitanih nije imao ozbiljinje simptome neke bolesti.

Smrtonosni virus okupio svjetske stručnjake na jednom mjestu!

"U Saudijskoj Arabiji više od 40.000 osoba vjerojatno je zaraženo MERS-om u posljednjih deset godina a da to ne znaju", kazao je znanstvenik Christian Drosten.

On kaže kako rezultati istraživanja podupiru tezu da MERS najčešće pogađa deve te da je prijenos virusa s čovjeka na čovjeka rijedak, pa stoga nema bojazni od epidemije poput ebole.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije testiranjem krvi do sada je potvrđeno više od 1.000 slučajeva MERS-a u svijetu a od te bolesti umrlo je 400 osoba.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Lancet Infectious Diseases. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene