Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne u Njemačkoj

Merkel prozvala Putina zbog Pussy Riota: 'Je li dvije mlade žene trebalo poslati u logor?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel su u Moskvi razmjenili nekoliko oštrih izjava o dvjema mladim ženama iz skupine Pussy Riot koje služe zatvorsku kaznu, tijekom razgovora posvećena gospodarstvu.

Merkel se na rusko-njemačkom forumu upitala o presudi, koja je na Zapadu naišla na oštru kritiku, dvjema mladim članicama skupine Pussy Riot, koju je u listopadu potvrdio drugostupanjski sud (treća članica je oslobođena), na dvije godine zatvora zbog 'punk molitve' protiv Putina koju su u veljači otpjevale u katedrali u Moskvi.

'Je li dvije mlade žene trebalo poslati u logor? Ne znam. Ne znam bi li se to dogodilo u Njemačkoj', rekla je Merkel. Putin, vidljivo ljutit, rekao je da su Pussy Riot 'antisemitkinje' i da nije moguće 'podupirati' ih.

Ruski predsjednik je to ponovio na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s Merkel. 'Mislim da moramo razumjeti o čemu je ovdje riječ. Ne mislim da bi današnja Njemačka trebala podupirati antisemitizam', rekao je Putin odgovarajući na pitanje novinara koji je izrazio sumnju u njegovu verziju događaja.

>> Medvedev: Pussy Riot ne bi trebale biti u zatvoru!

Očito je smjerao na akciju nekonformističke skupine Vojna kojoj je pripadala jedna od članica skupine koja je u jednom trgovačkom centru izvela predstavu o vješanju homoseksualaca, židova i useljenika, s jasnim ciljem da provocira.

Merkel je u posjetu Rusiji pratilo osam ministara i desetak poduzetnika koji su sudjelovali na rusko-njemačkim razgovorima u Kremlju na kojima su glavna tema bila gospodarska pitanja, budući da je Njemačka, nakon Kine, drugi trgovački partner Rusije.

Velik broj bilateralnih ugovora potpisan je u nazočnosti ministara dvaju izaslanstava, napose ugovor vrijedan 2,5 milijarde eura između ruske željeznice i njemačkog Siemensa o proizvodnji 675 lokomotiva. Dotaknuvši se međunarodnih pitanja na tiskovnoj konferenciji Putin je rekao da je 'veoma zabrinut' razvojem događaja u Gazi i pogoršanjem izraelsko-egipatskih odnosa.

'Imao sam dojam da su naša stajališta vrlo bliska' o tom pitanju, rekao je ruski predsjednik. Putin je usto istaknuo da Rusija 'nije u 1937.', poznatoj po najgorim Staljinovim progonima, odgovarajući na pitanje o budućnosti ministra obrane smijenjena u okviru velikog korupcijskog skandala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Slika nije dostupna Iznenađenje u Hanoveru FOTO Skinula se gola pred Putinom, pogledajte njegov izraz lica!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene