Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Duma, donji dom ruskog parlamenta, pozvala je ruskog predsjednika da razmotri pitanje ruskog priznanja separatističkih područja Gruzije, kao posljedicu proglašenja neovisnosti Kosova.


'Pošto su proučili zahtjev Abhazije i Južne Osetije, zastupnici u Dumi obraćaju se predsjedniku i vladi Rusije s prijedlogom da razmisle o priznanju neovisnosti Abhazije i Južne Osetije', ističe se u izjavi koju je potpisao 441 od 450 zastupnika.

Vezani članci Slika nije dostupna Merkel potvrdila pravo Gruzije na teritorijalni integritet Slika nije dostupna Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije

'Nakon jednostranog priznanja neovisnosti Kosova, Rusija mora izmijeniti svoju politiku prema Abhaziji, Južnoj Osetiji i Pridnjestrovlju', proruskom separatističkom području u Moldaviji, ističu zastupnici.

'Dođe li do oružanog napada Gruzije na Abhaziju i na Južnu Osetiju ili do postupaka kojima se želi potaknuti približavanje Gruzije NATO-u, moramo razmisliti o mogućnosti ubrzanog jačanja suverenosti tih područja, pa i o priznavanju njihove neovisnosti', ističe Duma.

Zastupnici također traže da se 'prouči pitanje otvaranja ruskih predstavništava' u Abhaziji i u Južnoj Osetiji. Kako ističe predlagatelj izjave Aleksej Ostrovski, mogla bi biti riječ o konzulatima ili o nekoj drugoj vrsti predstavništava.

Ističući da 'poštuje teritorijalnu cjelovitost Gruzije i Moldavije', Duma ipak ocjenjuje da 'Abhazija, Južna Osetija i Pridnjestrovlje imaju puno više razloga za međunarodno priznanje od Kosova'.