Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel nastavlja u nedjelju svoju diplomatsku ofenzivu kojom uoči summita EU-a 21. i 22. lipnja nastoji ishoditi konsenzus za novi europski ugovor.


Merkel je subotu puna četiri sata razgovarala s poljskim predsjednikom Lechom Kaczyinskim, koji se zbog načina glasanja i dalje protivi postojećem prijedlogu europskog ugovora.

Vezani članci Padaline u Europi Karta padalina u Europi: Pratite kako se kreće ciklona koja je u Europi izazvala kaos Poplave napravile veliku štetu u Njemačkoj i Belgiji - 3 Broj poginulih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji narastao na 168

"Ostali smo, zasad, na istim pozicijama, ali s uvjerenjem da se na summitu može postići dogovor", rekao je Kaczyinski za poljsku agenciju PAP. Bila je to ujedno jedina izjava nakon susreta s Merkel jer službenog obraćanja javnosti dvoje čelnika nije bilo.

Među 27 zemalja članica Unije jedino Češka donekle podupire poljske zahtjeve, pa će se Merkel tijekom današnjeg dana sastati s češkim premijerom Mirekom Topolanekom.

Poljska smatra da je postojeći način glasanja zemljama s velikim brojem stanovnika, poput Njemačke, daje preveliki utjecaj u Uniji. Varšava prijeti da će vetom zaustaviti prihvaćanje nacrta novog europskog ugovora koji bi na predstojećem europskom summitu trebao zamijeniti ustav odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.