Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Merkel nastavlja diplomatsku ofanzivu za novi europski ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel nastavlja u nedjelju svoju diplomatsku ofenzivu kojom uoči summita EU-a 21. i 22. lipnja nastoji ishoditi konsenzus za novi europski ugovor.

Merkel je subotu puna četiri sata razgovarala s poljskim predsjednikom Lechom Kaczyinskim, koji se zbog načina glasanja i dalje protivi postojećem prijedlogu europskog ugovora.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

"Ostali smo, zasad, na istim pozicijama, ali s uvjerenjem da se na summitu može postići dogovor", rekao je Kaczyinski za poljsku agenciju PAP. Bila je to ujedno jedina izjava nakon susreta s Merkel jer službenog obraćanja javnosti dvoje čelnika nije bilo.

Među 27 zemalja članica Unije jedino Češka donekle podupire poljske zahtjeve, pa će se Merkel tijekom današnjeg dana sastati s češkim premijerom Mirekom Topolanekom.

Poljska smatra da je postojeći način glasanja zemljama s velikim brojem stanovnika, poput Njemačke, daje preveliki utjecaj u Uniji. Varšava prijeti da će vetom zaustaviti prihvaćanje nacrta novog europskog ugovora koji bi na predstojećem europskom summitu trebao zamijeniti ustav odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene