Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Merkel: Mediteranska unija za napredak na Bliskom istoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako se nada da će buduća Unija za Mediteran pridonijeti napretku mirovnoga procesa na Bliskome istoku.

Rješenje sukoba na Bliskome istoku donijelo bi stabilnost regiji, rekla je Merkel u govoru koji se emitira svaki tjedan.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz i Angela Merkel (Foto: AFP) Unatoč razlikama u politici Merkel i Kurz složni: "Treba pojačati napore da se zaustave migranti koji ulaze u Europsku uniju" Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Šire se mržnja i rasizam Umjesto mira i suživota u Njemačkoj se probudio strah: "Naša zemlja, naša pravila, čak i ako im se ne sviđaju"

'Naravno, u Parizu ćemo razgovarati o postizanju rješenja pomoću stvaranja dviju država, za Židove i za Palestince, te o tome tko može tomu pridonijeti', rekla je.

Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abas gosti su francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja među 44 šefova država i vlada na summitu što počinje u nedjelju u Parizu.

Merkel je bila izrazila skepsu u vezi sa Sarkozyjevom inicijativom o Uniji za Mediteran jer se bojala isključivanja zemalja EU-a koje nisu sredozemne. Sada je pozdravila pokretanje te inicijative kao poticaja starijoj EU-ovoj inicijativi, Barcelonskome procesu.

Njemačka ne može potpuno odustati od nuklearne energije

Angela Merkel ocijenila je da Njemačka ne može "potpuno" odustati od nuklearne energije, iako se zemlja obvezala na zatvaranje svojih centrala.

"Nećemo moći zajamčiti energetsku opskrbu, ako želimo poštivati naše obveze u predviđenom roku i ne budemo uopće koristili nuklearnu energiju", kazala je kancelarka.

"Ne vjerujem, međutim, da možemo riješiti klimatske probleme samo s nuklearnom energijom već moramo nastaviti intenzivno razvijati i alternativne energije".

Njemačka si je zadala cilj da poveća za 20 posto udio obnovljivih izvora energija u proizvodnji struje do 2020.

"Potrudit ću se da produžimo vijek trajanja naših sigurnih nuklearnih centrala. Pitanje će se postaviti na sljedećim parlamentarnim izborima", kazala je ona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene