Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tek nekoliko zemalja Eurozone

Merkel i Sarkozy kuju plan o ekskluzivnom klubu u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy razmišljaju o donošenju novog Pakta o stabilnosti koji bi obuhvatio tek nekoliko zemalja eurozone. Po informacijama Welt am Sonntaga, plan će izaći danas ili tijekom tjedna.

Po pisanju lista koji se poziva na vladine izvore, dvoje čelnika želi što prije donijeti novi ekskluzivni ugovor između Francuske, Njemačke i nekih zemalja, po uzoru na Schengenski ugovor o kretanju ljudi koji je potpisalo 10 od 27 zemalja EU-a.

Pariz i Berlin će prijedloge u tom smislu iznijeti ovaj tjedan, prije europskog susreta na vrhu 9. prosinca, i žele da im se Rim pridruži, po tim izvorima. Postojeći Pakt o stabilnosti obvezuje 17 zemalja eurozone da proračunski deficit ograniče na 3 posto BDP-a, a javni dug na 60 posto BDP-a. Glasnogovornik njemačke vlade potvrdio je u subotu za agenciju France Presse da se u tom smislu vode pregovori s Francuskom radi jačanja gospodarske i monetarne unije u vezi s ograničenim izmjenama postojećih ugovora.

Berlin, Pariz i Rim su u četvrtak u Strasbourgu prihvatili temeljna načela za jačanje proračunske stege u eurozoni, ali Sarkozy nije uspio pridobiti Njemačku u vezi s pitanjem koje je za njega važno, a to je uloga Europske središnje banke (ECB) u prilikama krize. Tri najsnažnija gospodarstva eurozone naglasila su kako su odlučna 'sve učiniti radi pružanja potpore i jamstva dugovječnosti' jedinstvene europske valute, kazao je Sarkozy. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija podaci DSZ-a Nema usporavanja rasta cijena: Imamo najvišu stopu inflacije u cijeloj eurozoni Boris Vujčić Hrvatska iznad prosjeka Što ako inflacija neočekivano uspori? Guverner HNB-a objasnio mogućnosti

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene