Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova akcija čišćenja naftne mrlje u Meskičkom zaljevu supertankerom usporena je lošim vremenom.


Testiranje supertankera trebalo je biti gotovo u ponedjeljak, no zbog velikih valova bit će produženo. Inače, on se smatra spasom za čišćenje izlivene nafte jer prikuplja 500.000 barela zagađene vode na dan. Pojavile su se i prve kuglice katrana iz ove naftne mrlje, na poluotoku Bolivar sjeverno od Galvestona, saznaje se od kapetana Marcusa Woodringa. '3. srpnja dobili smo prijavu da su se na plaži Chrystal pojavile kuglice katrana i izašli smo na teren. Našli smo kuglice na površini mora, a ne na obali, a najveća količina koju smo pronašli veličine je loptice za stolni tenis,' rekao je Woodring. Postoji pretpostavka da su katran donijeli brodovi za čišćenje.Ipak, takvu pretpostavku teško je potvrditi.

Vezani članci Slika nije dostupna BP će za katastrofu u Meksičkom zaljevu platiti milijarde dolara! Slika nije dostupna Britanski naftni div BP postigao je nagodbu

>> Supertanker počeo čistiti naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu

>> BP na saniranje štete potrošio 3,12 milijardi dolara

Nafta je sada potvrđena u svim državama koje graniče sa Meksičkim zaljevom, uključujući Louisianu, Mississippi, Alabamu, Teksas i Floridu. Jučer je Obalna straža spasila muškarca iz voda Meksičkog zaljeva. Ricky Johnson, koji je radio na čišćenju nafte pao je u more 80.46 kilometara od obale Louisiane. U moru su ga ugledali tek nakon nekoliko sati. Helikopterom je prebačen u bolnicu, a njegovo stanje još se ne zna.