Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zar opet?

Meksički zaljev: Eksplodirala platforma, širi se naftna mrlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponovno katastrofa u Meksičkom zaljevu i eksplozija na naftnoj platformi.

CNN prenosi kako je na otprilike 130 kilometara od obale američke savezne države Louisiane, odnosno zaljeva Vermilion, došlo do eksplozije na naftnoj platformi Vermilion Oil Rig 380, u vlasništvu Mariner Energyja. Trinaest zaposlenika spas je potražilo u moru ispod platforme, a jedna je osoba zadobila ozljede u nesreći, rekao je John Edwards, šef obalne straže iz New Orleansa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili Bakterije proždrle naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu Slika nije dostupna Meksički zaljev Naftna mrlja BP-a najveća svih vremena u Meksičkom zaljevu

Agencija AP prenosi kako se od naftne platforme širi naftna mrlja dugačka oko kilometar i pol te široka oko 30 metara. Iz tvrtke Mariner, u čijem je vlasništvu naftna platforma, tvrde kako im nije jasno otkud se širi ta nafta, s obzirom da u trenutku eksplozije platforma nije crpila naftu iz bušotine, piše USA Today.

'Trenutno se koncentriramo na akciju potrage i spašavanja, a nakon toga, kako se stavri budu razvijale, potražit ćemo uzrok eksplozije', istaknuo je Edwards. Spasitelji su trinaestoricu spašenih radnika platforme prvo prebacili na drugu, obližnju platformu, istaknula je Katherine McNamara, glasnogovornica američke obalne straže i dodala kako je naftna platforma gorjela još dva sata nakon eksplozije. Istaknula je kako helikopteri na mjestu događaja nisu uočili naftnu mrlju oko platforme.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs novinarima je nakon vijesti o novoj eksploziji na naftnoj platformi u Meksičkom zaljevu rekao kako je američka vlada spremna reagirati ukoliko stignu izvječća o novom zagađenju mora, prenosi Reuters.

Eksplozija plina?

Svi djelatnici platforme prevoze se trenutno u bolnicu, a lokalne vlasti pokušavaju otkriti uzrok eksplozije na platformi, koja prema izvještajima i dalje gori. Bill Colclough iz američke obalne straže tvrdi kako platforma nije aktivno bušila naftu te je dodao i kako se još ne zna je li eksplozija prijeti novom ekološkom katastrofom, nakon one BP-a. Prema mjestu događaja uputili su se helikopteri i spasilački brodovi.

Gene Beck, profesor asistent na sveučilištu Petroleum Engineering at Texas A&M ponudio je i svoje viđenje što se zapravo na platformi moglo dogoditi. 'Ja mislim kako je zapravo došlo do eksplozije prirodnog plina na toj platformi', rekao je za CNN Beck.

Mariner Energy vodeća je tvrtka za eksploatiranje i proizvodnju nafte i plina u Meksičkom zaljevu, a oko 85 posto proizvodnje te tvrtke dolazi s naftnih platformi. Eksplozija na njihovoj platformi dogodila se samo pet mjeseci od najgore naftne ekološke katastrofe u povijesti SAD-a, odnosno svibanjske eksplozije BP-ove naftne platforme Deepwater Horizon u kojoj je poginulo 11 radnika i iz koje je iscurila golema količina nafte u more.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene