Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud u Ekvadoru je kaznio američku naftnu kompaniju Chevron s 8,6 milijardi dolara.


Ova presuda je okončanje maratonskog sudskog postupka koji traje 18 godina, a koji se vodi zbog onečišćenja regije Amazona. Odvjetnici Chevrona rekli su kako je cijela parnica napravljena na osnovi iznuda i laži, a najavljeno je kako se neće odustati sa sudskom borbom. Ipak, naftni gigant je posljednjih godina rasprodao svu imovinu u Ekvadoru pa će tužitelji morati naplatu tražiti preko međunarodnih institucija, prenosi San Francisco Chronicle.

Vezani članci Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Pravomoćna presuda u aferi Planinska: Sanader čeka ovrhu i odluku gdje će služiti zatvorsku kaznu Vladimir Zagorec (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Slučaj star 17 godina: Vladimir Zagorec oslobođen optužbi u aferi vikendica

Tužba je podnesena u ime 30 tisuća stanovnika Ekvadora. Oni su tužili kompaniju Texaco, koja se sa Chevronom spojila 2001. godine, da su odlaganjem otrovnog materijala oštećeni usjevi. Iz istog razloga primjećen je veći broj oboljelih od raka, a i stoka je češće ugibala.

Tužitelji su tražili svotu između 27 i 113 milijardi dolara, ali su nakon ove presude izrazili zadovoljstvo. 'Vjerujemo da današnja presuda potvrđuje da je Chevron namjerno i nezakonito kontaminirao Ekvador. Umjesto da prihvate svoju krivnju, Chevron je pokrenuo cijelu kampanju ratovanja protiv ekvadorskih sudova', izjavio je odvjetnik Pablo Fajardo koji je zastupao tužitelje.