Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud u Ekvadoru je kaznio američku naftnu kompaniju Chevron s 8,6 milijardi dolara.


Ova presuda je okončanje maratonskog sudskog postupka koji traje 18 godina, a koji se vodi zbog onečišćenja regije Amazona. Odvjetnici Chevrona rekli su kako je cijela parnica napravljena na osnovi iznuda i laži, a najavljeno je kako se neće odustati sa sudskom borbom. Ipak, naftni gigant je posljednjih godina rasprodao svu imovinu u Ekvadoru pa će tužitelji morati naplatu tražiti preko međunarodnih institucija, prenosi San Francisco Chronicle.

Vezani članci Onečišćenje zraka u Zagrebu Zrak u Zagrebu ponovno loše kvalitete, građanima se savjetuje da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom Zagađen zrak u Dugavama Vrtići i škole Novom Zagrebu ne puštaju djecu van: "Na vlastitu inicijativu sam kontaktirala Zavod"

Tužba je podnesena u ime 30 tisuća stanovnika Ekvadora. Oni su tužili kompaniju Texaco, koja se sa Chevronom spojila 2001. godine, da su odlaganjem otrovnog materijala oštećeni usjevi. Iz istog razloga primjećen je veći broj oboljelih od raka, a i stoka je češće ugibala.

Tužitelji su tražili svotu između 27 i 113 milijardi dolara, ali su nakon ove presude izrazili zadovoljstvo. 'Vjerujemo da današnja presuda potvrđuje da je Chevron namjerno i nezakonito kontaminirao Ekvador. Umjesto da prihvate svoju krivnju, Chevron je pokrenuo cijelu kampanju ratovanja protiv ekvadorskih sudova', izjavio je odvjetnik Pablo Fajardo koji je zastupao tužitelje.