Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH odbacili su kao neprihvatljive najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se 'priprema za raspad' Bosne i Hercegovine.


Predstavnici su mu poručili da se Republika Srpske ne može odvojiti od te zemlje, objavio je Dnevni avaz. "BiH je međunarodno priznata država s punim suverenitetom i teritorijalnim integritetom. Za Republiku Srpsku nema održive budućnosti izvan BiH i ona može postojati samo kao dio države BiH", istaknuli su iz američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Ured visokog predstavnika (OHR) istaknuo je da Dodik podiže napetosti ugrožavajući mir i stabilnost, ali da time ugrožava i postojanje Republike Srpske.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Burne reakcije iz BiH na zakon o nijekanju ratnih zločina, Dodik zaprijetio: ''Republika Srpska treba odlučno iskazati svoj put ka samostalnosti'' Milorad Dodik Dodik brani Milanovića: ''Postavlja se pitanje o kojem zajedničkom životu oni govore..."

>> Dodik: BiH je neodrživa, razlaz najbolje rješenje

"Suverenitet i teritorijalni integritet BiH zajamčeni su Ustavom BiH i međunarodnim pravom, uključujući i Daytonski mirovni sporazum. Oni koji osporavaju teritorijalni integritet BiH istodobno dovode u pitanje i pravno postojanje entiteta RS, koje je definirano Ustavom BiH i utvrđeno Aneksom 4 Daytonskog mirovnog sporazuma", rekli su iz OHR-a.

Dodik je u Beogradu, na konferenciji ''Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regije'', izjavio kako se RS ''priprema za raspad'' Bosne i Hercegovine, navevši kako je BiH ''neodrživa tvorevina''. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.