Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nude ekspertizu i pomoć

Međunarodna zajednica neće nametati ustavne promjene u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Lluis Maria de Puig i visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak poručili su u odvojenim prigodama kako međunarodna zajednica neće nametati ustavne promjene nužne Bosni i Hercegovine te da se o tomu moraju dogovoriti mjesni političari u toj zemlji.

De Puig, koji boravi u dvodnevnu službenom posjetu BiH, nakon sastanka s čelnicima Parlamenta BiH u Sarajevu izjavio je kako su unutarnje promjene u BiH nužne želi li ta zemlja brže krenuti u europske integracije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neutemeljene tvrdnje? Lajčak: Ne crtaju se nikakvi zemljovidi nove podjele BiH Slika nije dostupna 'EU čeka pomake' Lajčak i Solana: BiH politički stagnira

'Dat ćemo vam svoje mišljenje i pomoći na stručnom planu no ne namjeravamo politički intervenirati u tom procesu, kazao je De Puig, istaknuvši kako je temeljni uvjet za promjene u BiH spremnost na politički dogovor među strankama koje sudjeluju u vlasti.

Slično stajalište je tijekom dana iznio i visoki predstavnik Lajčak koji je u Banjoj Luci razgovarao s dužnosnicima Republike Srpske. Tom je prigodom kazao kako uloga međunarodne zajednice u procesu ustavnih promjena u BiH može biti samo savjetodavna jer se od domaćih političara očekuje dogovor o konkretnim rješenjima kao i njihova provedba.

'Možemo ponuditi ekspertizu i pomoć no odluke i odgovornost za njih su na predstavnicima vlasti BiH', kazao je Lajčak. Također je potvrdio kako će u punom kapacitetu nastaviti obnašati dužnost visokog predstavnika sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene