Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Lluis Maria de Puig i visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak poručili su u odvojenim prigodama kako međunarodna zajednica neće nametati ustavne promjene nužne Bosni i Hercegovine te da se o tomu moraju dogovoriti mjesni političari u toj zemlji.


De Puig, koji boravi u dvodnevnu službenom posjetu BiH, nakon sastanka s čelnicima Parlamenta BiH u Sarajevu izjavio je kako su unutarnje promjene u BiH nužne želi li ta zemlja brže krenuti u europske integracije.

Vezani članci Slika nije dostupna HDZ BiH pozvao na ustavne promjene Slika nije dostupna Lajčak: Ne crtaju se nikakvi zemljovidi nove podjele BiH

'Dat ćemo vam svoje mišljenje i pomoći na stručnom planu no ne namjeravamo politički intervenirati u tom procesu, kazao je De Puig, istaknuvši kako je temeljni uvjet za promjene u BiH spremnost na politički dogovor među strankama koje sudjeluju u vlasti.

Slično stajalište je tijekom dana iznio i visoki predstavnik Lajčak koji je u Banjoj Luci razgovarao s dužnosnicima Republike Srpske. Tom je prigodom kazao kako uloga međunarodne zajednice u procesu ustavnih promjena u BiH može biti samo savjetodavna jer se od domaćih političara očekuje dogovor o konkretnim rješenjima kao i njihova provedba.

'Možemo ponuditi ekspertizu i pomoć no odluke i odgovornost za njih su na predstavnicima vlasti BiH', kazao je Lajčak. Također je potvrdio kako će u punom kapacitetu nastaviti obnašati dužnost visokog predstavnika sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju