Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Neutemeljene tvrdnje?

Lajčak: Ne crtaju se nikakvi zemljovidi nove podjele BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak izjavio je kako su neutemeljene sve tvrdnje o novoj teritorijalnoj podjeli u BiH, a karte mogućih novih teritorijalnih jedinica, koje su se pojavile u lokalnim medijima, nazvao je izmišljotinama.

'Sva ta nagađanja o teritorijalnim podjelama i crtanju novih upravnih granica izmišljotine su', izjavio je Lajčak novinarima u Sarajevu, istaknuvši kako su mu to potvrdili Dragan Čović, Sulejman Tihić i Milorad Dodik, vođe triju političkih stranaka koji su se nedavno načelno dogovorili o mogućem novom teritorijalnom ustroju BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Hrvati nisu za podjelu Slika nije dostupna HDZ BiH predlaže preustroj u 4 federalne jedinice

Neki su dnevni listovi u BiH ovaj tjedan objavili zemljovide mogućega novog razgraničenja između budućih teritorijalnih jedinica koje bi bile ustrojene umjesto sadašnjih dvaju entiteta. Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice BiH Čović, Stranke demokratske akcije Tihić i Stranke nezavisnih socijaldemokrata Dodik odlučno su, međutim, zanijekali kako su o ičemu takvu uopće razgovarali.

Nakon načelna dogovora trojice političkih vođa da su potrebne ustavne promjene u BiH, uključivo uspostavu središnje razine vlasti s četirima teritorijalnim jedinicama, zaredale su brojne rasprave o tome kakve će biti te jedinice.

Tihić je kazao kako je njegovo osobno stajalište i stajalište SDA da nove regije trebaju biti utemeljene na gospodarskim, zemljopisnim i prometnim kriterijima, a Dodik je ustrajao u stajalištu da Republika Srpska mora opstati u sadašnjim granicama. Dragan Čović je pak istaknuo kako je crtanje granica zadnje o čemu sada treba razmišljati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene