Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'EU čeka pomake'

Lajčak i Solana: BiH politički stagnira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki međunarodni predstavnik i posebni predstavnik EU-a za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak i visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana ocijenili su nakon sastanka da posljednjih mjeseci Bosna i Hercegovina politički stagnira.

'Bosna i Hercegovina će još više zaostati za svojim susjedima i svi njezini građani će biti gubitnici ukoliko politički čelnici ne prevladaju međusobne razlike i postignu kompromisna rješenja', rekao je Lajčak nakon sastanka održanog u Bruxellesu, priopćio je Lajčakov ured.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Negativna retorika nepoženljna Lajčak: 'Stanje u BiH još uvijek krhko' Slika nije dostupna BiH: Lajčak poziva na brže reforme

Solana je uputio poruku da se BiH mora usredotočiti na europske prioritete te da EU očekuje da taj naglasak bude vidljiv u radu Vijeća ministara, vlasti i parlamenta. Tijekom posjeta Bruxellesu, veleposlanik Lajčak je sudjelovao i na konferenciji koja je okupila svih jedanaest posebnih predstavnika EU-a koje je imenovalo Vijeće Europske unije u različitim regijama svijeta.

Iako je međunarodna zajednica pozdravila sporazum iz Pruda koji je označio deblokadu dogovora o ustavnim promjenama, popisu pučanstva, raspodjeli državne imovine i statusu Brčkog, a time i europskog puta BiH, nema njegove realizacije u parlamentu.

Sporazum su postigli čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, dok su glavni protivnici sporazuma Stranka za BiH kojoj je na čelu aktualni bošnjački član BiH Predsjedništva Haris Silajdžić i Socijaldemokratska partija BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene