Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija i Zapad pokrenut će novu utrku u naoružanju idućeg desetljeća ne uspije li suglasje u gradnji obrambenog sustava.


Riječi su to ruskog predsjednika u godišnjem obraćanju naciji kojoj je obećao rast i pozvao je u borbu protiv demografske krize i korupcije, prenijele su agencije o govoru koji su analitičari ocijenili blijedim i bez vizije.

Vezani članci Anton Kikaš o švercu oružja (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednicu u Kanadi dočekao i neuspješni švercer oružja: ''Opet bih napravio isto'' Slika nije dostupna Rusija 2011. počinje s naoružavanjem velikih razmjera

'U idućih deset godina pred nama je izbor: ili ćemo se dogovoriti oko proturaketnog obrambenog sustava i stvoriti istinski mehanizam suradnje ili ćemo, ne postignemo li konstruktivan sporazum, pokrenuti novu spiralu utrke u naoružanju', rekao je ruski predsjednik.

>> Proturaketni štit: NATO odbio ruski prijedlog

Suradnja sa SAD-om

Pozvao je na jačanje suradnje sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom, no u slučaju neuspjeha Rusija će 'morati odlučiti o raspoređivanju novog obrambenog oružja. Jasno je da bi takav scenarij bio krajnje ozbiljan', upozorio je Medvedev.

Otkako je naslijedio prethodnika Vladimira Putina, Medvedev gradi toplije odnose sa Zapadom, a napose s kolegom Barackom Obamom no Moskva je ipak zaprijetila povlačenjem iz sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja koji je potpisala s Washingtonom ako američki raketni sustav preraste u prijetnju ruskoj sigurnosti.

Pomoć od Zapada

Također je poručio da bi Zapad trebao pomoći Rusiji da se modernizira razmjenom kvalificiranih stručnjaka i transferom tehnologije.

Prostorno najveća zemlja na svijetu boluje od demografske krize. Zato je Medvedev pozvao na reformu sustava domova za djecu bez roditeljske skrbi, obećao više socijalne skrbi i olakšica obiteljima s dvoje djece i dodjelu besplatnog zemljišta obiteljima s troje ili više djece. U borbi protiv korupcijskog zla zauzeo se za oštrije novčano kažnjavanje mita i korupcije. Sustav javne nabave potrebno je reformirati kako bi se suzbila korupcija, poručio je Medvedev i osudio 'izravne veze kriminalnog svijeta i ruske policije'. (Hina)