Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među 15 dobitnika

Medalja slobode Merkel, Bushu i Buffettu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki predsjednik George H.W. Bush, njemačka kancelarka Angela Merkel i milijarder, ulagač Warren Buffett, među 15 su ovogodišnjih dobitnika Medalje slobode.

Riječ je o najvišem američkom civilnom odličju koje će im u utorak na svečanosti u Bijeloj kući uručiti predsjednik Barack Obama.Predsjednička Medalja slobode dodjeljuje se osobama koje su 'posebno pridonijele sigurnosti ili nacionalnim interesima Sjedinjenih Država, miru u svijetu te za kulturna ili druga važna javna ili privatna postignuća'.

Među ostalih 12 dobitnika su i pjesnikinja Maya Angelou, likovni umjetnik Jasper Johns i negdašnji čelnik pokreta za građanska prava crnaca, demokratski kongresnik John Lewis iz Georgije, objavila je Bijela kuća.Predsjednik Obama visoko će odličje uručiti i američkome čelistu rođenom u Francuskoj Yo-Yo Mau te humanitarnoj djelatnici koja je preživjela logor Auschwitz Gerdi Weissmann Klein.

Pročitajte i ovo Dmitrij Muratov kraj Nobelove medalje koju će prodati na dražbi Više nego je očekivao Kakav potez! Nobelova medalja ruskog novinara na dražbi za pomoć ukrajinskoj djeci prodana za 103 milijuna dolara Slika nije dostupna Merkel i Bush složni kao nikad

Posmrtno odličje Tomu Littleu

Na popisu dobitnika su i sindikalni čelnik John Sweeney, aktivistica za građanska prava Sylvia Mendez, bivši diplomat i osnivač neprofitne udruge 'Very Special Arts' Jean Kennedy Smith te osnivač udruge za obranu prirodnih resursa John Adams. Medalju slobode primit će i športski velikani - igrač baseballskoga kluba St. Louis Cardinalsa Stan Musial i legendarni centar Boston Celticsa Bill Russell.

Odličje će posmrtno biti dodijeljeno optičaru Tomu Littleu, koji je vodio humanitarni kamp za pomoć slabovidnim osobama u Afganistanu prije nego što je ubijen s još devet humanitaraca u napadu talibana 6. kolovoza. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene