Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Merkel i Bush složni kao nikad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik George W. Bush demonstrirali su u četvrtak u Stralsundu američko-njemačko zajedništvo glede većine gorućih svjetskih pitanja.

- Važno je da se Iranu obraćamo jednim glasom i da Teheranu damo do znanja da mislimo ozbiljno, naglasio je Bush nakon razgovora s Merkel na zajedničkoj konferenciji za tisak. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Merkel se sastala s Bushom Slika nije dostupna SAD i EU potiču međusobnu trgovinu i ulaganja

Američki predsjednik smatra da međunarodna zajednica mora učiniti sve kako bi Iranu bilo jasno da mora prekinuti s daljim razvitkom nuklearnog programa. Istodobno, Bush je naglasio da je iransku nuklearnu krizu moguće riješiti diplomatskim putem.

Angela Merkel je izrazila žaljenje zbog činjenice da Irana još uvijek nije prihvatio ponudu stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Njemačke. 

Merkel je naglasila je i da se tjednima čeka odgovor iz Teherana ali da dosad nije došao niti jedan vrijedan pažnje.

Bush i Merkel izbjegli su otvoren odgovor na pitanje hoće li predsjedniku Putinu ukazati na kršenje ljudskih prava i slobode medija u Rusiji Oboje državnika su izrazili su zabrinutost glede najnovijeg zaoštravanja situacije između Izraela i  pripadnika Hezbollaha, ali su izbjegli osudu Izraela zbog vojnih operacija na području Libanona te su za eskalaciju zajednički i jednoglasno optužili "teroriste koje pomaže Sirija".

- Svaka zemlja ima pravo na samoobranu, a to se pravo ne može osporiti Izraelu, rekao je Bush.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene