Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švicarska treba poboljšati kontrole na svojim granicama nakon napada u Parizu u kojima je ubijeno 129 osoba, rekao je ministar obrane i civilne zaštite Uli Maurer u izjavi koju su objavile švicarske novine u nedjelju.


Švicarska je priopćila u subotu da će pojačati sigurnost na granicama, ali nije iznosila detalje.

Vezani članci Slika nije dostupna SAD: Nakon napada u Parizu dvije savezne države odbijaju primiti sirijske izbjeglice Slika nije dostupna IZBJEGLICE U HRVATSKOJ 'Teroristi moraju biti kažnjeni'

"Ja zagovaram jačanje naših (graničnih) kontrola", rekao je Maurere za SonntagsBlick. "Dosad je to bila politička tabu tema. Međutim, sada je potrebna mjera ponovnog uvođenja graničnih kontrola."

Ministar, koji je rekao da mu napadi u Parizu nisu bili iznenađenje, pripadnik je protuimigracijske Švicarske narodne stranke (SVP).

UŽIVO Identificirane 103 žrtve stravičnog pokolja u Parizu - Potvrđeno da je sirijska putovnica krivotvorena

"U sljedećih nekoliko dana moramo razgovarati o tome trebamo li bolje osigurati naše granice, kao što su učinili naši susjedi", kazao je.

"Schengen-Dublin očito više ne funkcionira", rekao je on pritom misleći na schengenski sporazum, kojim su ukinute unutarnje kontrole na granicama EU-a, te na uredbu iz Dublina kojom se reguliraju pitanja azila.

Švicarska nije članica Europske unije, ali je članica schengenske zone.

Juncker: EU se ne bi trebao prepustiti prvim porivima da odbije izbjeglice nakon napada u Parizu

Članice Europske unije ne bi se trebale prepustiti prvim porivima da odbiju primiti izbjeglice nakon napada u Parizu jer su napadači u Francuskoj bili kriminalci, a ne tražitelji azila, rekao je u nedjelju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Najviši poljski i slovački dužnosnici izjavili su da ne mogu prihvatiti plan EU-a o relokaciji izbjeglica unutar članica nakon napada, priopćivši da je to nasilje pokazalo da postoji razlog za zabrinutost Europljana glede primanja muslimanskih izbjeglica.

"Ne bi trebali miješati različite kategorije ljudi koji dolaze u Europu", rekao je Juncker na tiskovnoj konferenciji na marginama summita G20 u turskom gradu Beleku.

Jedan od napadača u Parizu je identificiran kao migrant koji je ušao u EU preko Grčke zajedno s drugim izbjeglicama. "Onaj koji je odgovoran za napade u Parizu... je kriminalac, a nije izbjeglica niti je tražitelj azila", kazao je Juncker.

"Pozvao bih one u Europi koji pokušavaju promijeniti migracijski plan koji smo usvojili - želio bih ih podsjetiti da budu ozbiljni s tim u vezi i da se ne prepuštaju tim prvim porivima koji mi se ne sviđaju", kazao je. "Vidim u čemu je poteškoća, ali ne vidim potrebu za promjenom našeg općeg pristupa", istaknuo je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook