Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dio masona zalaže se za otvaranje ureda u Bruxellesu kako bi lobirali protiv sve većeg utjecaja religioznih organizacija na institucije Europske unije.


'Masoni bi trebali prakticirati politiku u pozitivnom smislu, tako da unatoč vlastitim različitim opredjeljenjima, govore o sekularizmu i podižu glas protiv ove ili one vlade ili europskih odluka', rekao je Jean-Michel Quillardet, bivši Veliki majstor lože 'Grand Orient de France' , objavio je European Observer.

Vezani članci Kaos na ulicama Kabula Ministri policije EU-a sastaju se zbog migracija u svjetlu afganistanske krize: Zabrinuti su zbog mogućeg masovnog priljeva ljudi, no ima i skeptičnih Sat (Ilustracija: Thinkstock) Zbog spora između Srbije i Kosova kasne satovi diljem Europe

Rekao je da su masonske lože u Europi podijeljene kada je riječ o toj temi, da su neki više 'sramežljive' od drugih prilikom privlačenja pozornosti o otvaranju ureda u Bruxellesu. Ali, dodao je da su praktični problemi važniji od podjela.

'Mislim da ćemo jednog dana moći stvoriti opću masonsku delegaciju, zbog slobodnog mišljenja u europskim institucijama. Što se tiče financijske razine imamo mnogo manje resursa nego što ih ima crkva', objasnio je Quillardet. Prva bi zadaća njihova ureda bila promoviranje ideje građanstva.

'Potrebno je nametnuti univerzalnu ideju Prosvjetljenja, koja se sastoji od pojma da su ljudi građani i europski građani prije nego što su židovi, crnci, homoseksualci', rekao je Quillardet te dodao da je loža 'Grand Orient de France' već oformila ćeliju koja pokušava zbližiti sve lože u Europi. 2008. godine masoni su se susreli s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosoom.