Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Egzodus džihadista u zemlje rođenja

Maroko postaje nova baza Islamske države? Stotine terorista povratnika nova prijetnja na europskom pragu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine boraca Islamske države "ušuljali" su se nazad na sjever Afrike gdje bi mogli osnovati novu bazu za daljnje napade.

Dok se intenzivira lov na članove marokanske ćelije za koju se smatra da su odgovorni za terorističke napade u Španjolskoj, velika pozornost je usmjerena na stotine džihadista povratnika diljem Gibraltarskih vrata. Europski obavještajci strahuju da predstavljaju veliku prijetnju na europskom pragu, piše britanski Guardian

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkrila istraga FBI-a U Walesu otkrivene tvrtke koje je Islamska država koristila za isporučivanje vojne opreme u Španjolsku Slika nije dostupna Pripremali se mjesecima Izbjegnut stravičan pokolj: Detalji o prvotnom planu napada na ulicu La Rambla su zastrašujući

Smatra se da se oko 1.000 džihadista "ušuljalo" nazad u Maroko i Tunis s bojišnica Islamske države. Procjenjuje se da ih se 300-tinjak vratilo u Maroko, uključujući i šestericu od 12 terorista koji su izvršili napade u Kataloniji.

Kako se teritorij Islamske države iz dana u dan sve više smanjuje egzodus džihadista je sasvim očekivan - vjeruje se kako će se još mnogi od njih vratiti u svoje matične zemlje te iskoristiti blizinu Španjolske za pokretanje novih napada ili će se pak, infiltrirati dublje na kontinentu.

Vjeruje se kako je oko 1600 Marokanaca otputovalo u Irak i Siriju u vrijeme kada je Islamska država bila na vrhuncu moći, što ih, po glavi stanovnika, čini jednom od najvećih nacionalnih skupina kalifata. Oko polovice ih je ubijeno u borbama. Sjever Afrike je dugo smatran "uzgajalištem terorista" a sada se sve više strahuje kako će to biti područje za lansiranje napada na Europu s ciljem osvete zbog gubitka teritorija i boraca Islamske države.

Bivši vođa Islamske države izjavio je da je mentorizirao šest Marokanaca koji su napustili nepovoljan položaj u Francuskoj i potražili osjećaj svrhe pod vladavinom Islamske države. Također je radio i s drugima koji su doputovali izravno iz Maroka, a koji su svi već bili radikalizirani i prije nego što su stigli na teritorij Islamske države.

"Domaći ljudi (iz Maroka) su imali ozbiljan pristup", rekao je u intervjuu. "A oni iz Francuske su bili uzrujani zbog svojih života. Jedan mi je rekao da je prodavao drogu, a drugi je bio lopov. Tražili su nešto. I duboko su vjerovali da u Francuskoj nisu kod kuće". 

Klasne borbe u društvima u kojima se nisu osjećali dobrodošli često je bila tema muškaraca i dječaka koji su iz sjeverne Afrike putovali kako bi se pridružili Islamskoj državi. Vjeruje se kako borci iz Tunisa imaju najveću zastupljenost po stanovniku - oko 1800 muškaraca i dječaka. Velik broj bili su bombaši samoubojice u ofenzivi na sirijski grad Kobani krajem 2014. i u neuspjelom pokušaju da se ovog ljeta zadrže u Mosulu.

Bivši vođa Islamske države je izjavio da su se džihadisti "žalili na diskriminaciju, da ih se ne tretira pravedno i da nikad neće. "Jedan od njih postao mi je vrlo dobar prijatelj. Kada sam otišao, on je ostao. Bio je dublje u Islamskoj državi. O Španjolskoj se nije raspravljalo, ali Francuska je bila tema cijelo vrijeme". 

Kako se moć i teritorij Islamske države drastično počela smanjivati marokanski članovi počeli su kontaktirati sa svojim obiteljima i tražiti načine za povratak. Vjeruje se kako ih se nekoliko stotina vratilo preko turske granice. Iako je većina njih pronašla put kući, njih 30-ak su zadržale turske vlasti.

Dužnosnici u Rabatu kažu da imaju podatke o građanima koji su napustili Maroko i vratili se. Procjenjuje se da je oko 90 džihadista zatvoreno nakon dolaska iz Iraka i Sirije. Međutim, vjeruje se i da se nekoliko desetaka drugih infiltriralo nazad u gradove.

Marokanske vlasti kažu kako su spriječili nekoliko velikih terorističkih napada u Casablanci i Rabatu, ali imaju ograničena sredstva da zaustave svoje državljane koji provode operacije izvan zemlje. Blizina Španjolske i veliki odljev populacije na rad u druge zemlje odavno se smatra zabrinjavajućim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene