Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađen dokument

"Bezvoljni" militanti ISIS-a ne žele se boriti, bole ih leđa i glava i žele natrag u Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Militanti takozvane Islamske države potpuno su klonuli duhom te im je moral na niskim razinama zbog čega se često odbijaju boriti, otkriva Washington Post koji je došao u posjed dokumenta ISIS-a.

U njemu se otkriva kako su posebno "bezvoljni" strani borci u redovima džihadista, među kojima bi moglo doći i do pobune.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Meta su šijiti ISIS opet udario na oslobođeni Mosul: U dva samoubilačka napada 74 mrtvih Slika nije dostupna ISIS je povijest u tom gradu Irački premijer stigao u Mosul i čestitao vojnicima na pobjedi

Jedan belgijski militant tako je navodno donio liječničku "ispričnicu" kako se zbog boli u leđima ne može sudjelovati u borbi. Neki od preostalih boraca u Iraku su tako navodno zatražili premještaj u Siriju.

"Ne žele se boriti"

U dokumentu kojeg su iračke snage pronašle nakon što su preuzele bazu ISIS-a u Mosulu se spominje 14 problematičnih boraca iz bataljon Tariq Bin Ziyad kojeg uglavnom čine stranci.

"Ne želi se boriti, želi se vratiti u Francusku. Kaže da će mučeničku operaciju provesti kod kuće. Tvrdi da je bolestan, iako nema medicinsku dokumentaciju", opisuje se u dokumentu jedan od francuskih boraca ISIS-a alžirskog podrijetla, javlja Washington Post.

Za dvojicu Kosovara navodi se da su odbili otići na bojišnicu te su zamolili da ih se prebaci u Siriju, obojica pod izlikom glavobolje.

Podaci o broju "robinja"

Inače, dokument prilično detaljno navodi podatke o borcima pa toko u njima stoji njihovo ime, država iz koje su došli, država iz koje su porijeklom, datum rođenja, krvna grupa i vještine s oružjem, kao i broj žena, djece i "robinja" koje posjeduju. Svemu su priložene i njihove fotografije.

Na svojem vrhuncu Islamska država je svaki mjesec primala tisuće stranih boraca među svoje redove na teritoriju Iraka. U međuvremenu se to promijenilo pa se od 4.000 stranih boraca s područja EU njih trećina vratila u svoje države. Za 14 posto njih je potvrđeno da su mrtvi, dok je za mnoge njihovo trenutno boravište i dalje nepoznato.

Unatoč neadavnom napretku kojeg su iračke snage ostvarile u istočnom Mosulu, generali i dalje očekuju krvave borbe. Zapadni dio grada u kojem je živjelo 750.000 civila okružen je iračkim snagama, no borci ISIS-a i dalje su prisutni na tom području.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene