Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljeni rezultati istrage

Mariborski virus: Sedam kućnih pretraga, zaplijena 75 računala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska policija predstavila je na konferenciji za novinare u Ljubljani neke od dosadašnjih rezultata istrage o 'mariborskom' računalnom virusu koji je od kraja 2009. zarazio 12 milijuna računala širom svijeta.

Kako je na konferenciji za novinare kojoj je nazočio i predstavnik američkog FBI-a u Beču rekao šef odjela za računalni kriminal slovenske kriminalističke policije Toni Kastelic, u Sloveniji je u vezi s tim slučajem u zadnje vrijeme izvedeno sedam kućnih pretraga na području Maribora, Celja i Krškoga, zaplijenjeno 75 komada računala i programske opreme, a privremeno su bile uhićene dvije osobe.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Jedna od uhićenih osoba tereti se za izradu ilegalnog računalnog programa (virusa) za neovlašteni upad u informacijske sustave, za što bi mogla biti osuđena do jedne godine zatvora, a druga za pranje novca, za što je zakonom predviđena kazna i do 10 godina zatvora. Osumnjičenima je sudskom odlukom blokirano raspolaganje pokretnom i nepokretnom imovinom.

Iako slovenska policija i FBI u sadašnjoj fazi istrage nisu izašli s imenima uhićenih, slovenski portali navode da se u jednom slučaju radi o osobi pod nadimkom 'Iserdo' kojim se predstavljao na internetu nudeći svoj program-virus po cijenama od 500 do 1300 eura iza kojega se krije 23-godišnji mariborski student D.J. (Dejan Janžekovič) kojega je policija ispitala, a onda pustila uz jamčevinu.

Osumnjičena za pranje novca je navodno također 23-godišnja Mariborčanka, njegova prijateljica, na čiji je račun stizao novac za virus. Ona se, navode slovenski mediji, brani da nije znala o čemu je riječ i negira da je bila svjesna da se radi o pranju novca.

Španjolska policija je prije pet mjeseci, u suradnji s kriminalističkim policijama drugih država, uhitila tri osobe povezane s istim slučajem. Riječ je o cyber-kriminalcima koji su preko mreže 'Mariposa net' od kraja 2009. zarazili 12 milijuna računala po svijetu koja pripadaju poduzećima, bankama i pojedincima, preuzimajući nad njima kontrolu virusnim programom kako bi neovlašteno došli do zaporki za online-bankovno poslovanje i do brojeva kreditnih kartica. Šteta koja je time izazvana za sada nije poznata, rečeno je na konferenciji za novinare u Ljubljani.

>> Slovenski hakeri kreirali najrazorniji računalni virus

Predstavnik bečkog ureda FBI-a Stephen Gaudin koji je nazočio konferenciji za novinare u Ljubljani rekao je da ne može otkriti više detalja u vezi sa slučajem zbog interesa međunarodne istrage, ali je pohvalio slovenske kolege zbog rezultata i suradnje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene