Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američka studija

Ostali ste bez posla? To je loše za vaš novčanik, ali i za zdravlje!

Manjak novca može vam skratiti život (Foto: AFP)
Manjak novca može vam skratiti život (Foto: AFP) Foto: AFP
Iznenadna vijest o gubitku posla loša je kada je posrijedi vaša financijska situacija, no zadnje istraživanje povezuje je s bolestima srca pa čak i smrtnim ishodom od kardiovaskularnih bolesti.

Po rezultatima studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Američke udruge kardiologa (AHA) nestalan priljev prihoda može udvostručiti rizik od preuranjene smrti, osobito kao posljedice kardiovaskularnih bolesti.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Ilustracija Čeka se reakcija Rusije Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje

"Iznenadno i nepredvidivo smanjenje osobnog dohotka u mlađoj odrasloj dobi povezuje se s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti i/ili smrtnog ishoda uzrokovanog drugim razlozima".

Istraživanje je pokazalo i da su na području Sjedinjenih Država spomenutom riziku izloženije crnkinje od bijelih muškaraca jer je veća vjerojatnost da će se za života suočiti s nestalnim prihodima.

Kada se 1990. godine započelo sa studijom, istraživači su u obzir uzeli podatke iz ranijih istraživanja o kardiovaskularnim bolestima među osobama mlađe odrasle dobi - od 23 do 35 godina. Zdravstveno stanje pojedinaca, a ima ih gotovo 4000, prati se i danas.

Prikupljene informacije upućuju na povezanost između priljeva prihoda i zdravlja pojedinca

Glavni autor studije, Tali Elfassy s floridskoga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Miamiju kaže da "nestalnost prihoda predstavlja sve veću prijetnju zdravlju", s obzirom na to da se socijalne službe koje bi trebale pružiti pomoć i predstavljati sigurnost za pojedinca suočavaju s konstantnim rezovima.

"Premda je ova studija opservacijske prirode i ne odražava rezultate konkretne procjene spomenutih socijalnih programa, njezini rezultati ukazuju na to da velike negativne promjene povezane s novčanim prihodima mogu biti štetne za zdravlje srca te bez sumnje mogu pridonijeti preranoj smrti", zaključuje Elfassy. (Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene