Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje nepromijenjeno

Mandela u teškom stanju, građani Južne Afrike mole za njega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji predsjednik Južnoafričke Republike i ikona borbe protiv apartheida Nelson Mandela i dalje je u bolnici u Pretoriji. Stanje mu je nepromijenjeno.

Zdravstveno stanje Nelsona Mandele nije se promijenilo od subote kada je u teškom stanju prebačen u bolnicu, objavile su u ponedjeljak ujutro južnoafričke vlasti nakon 48-satne šutnje koja je zabrinula cijelu zemlju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Procurili dokumenti Mandela je u 'trajnom stanju vegetacije', liječnici preporučili isključivanje aparata Slika nije dostupna Obitelj se okuplja u bolnici Mandelino stanje je 'ozbiljno, ali stabilno'

"Bivši predsjednik Nelson Mandela još je u bolnici i njegovo je stanje nepromijenjeno", priopćilo je južnoafričko predsjedništvo o Madibi (kako nazivaju Mandelu) koji je u subotu primljen u bolnicu zbog plućne infekcije. "Predsjednik Jacob Zuma ponovno poziva Južnu Afriku da moli za Madibu i njegovu obitelj", dodaje se.

>> Mandela treću noć u bolnici, bez novih informacija o njegovu stanju

Ime bolnice nije objavljeno, no deseci novinara kampiraju pred jednom specijaliziranom bolnicom u Pretoriji, nagađajući da je upravo u njoj legendarni borac protiv apartheida.

Da je Mandelino stanje teško nagađaju brojni mediji pa dnevnik Star iz Johannesburga piše da je obitelj ograničila posjete, a članovima stranke ANC pristup ne dopušta.

Prema medijima, informacije su šture jer nema poboljšanja zdravstvenog stanja prvog crnog južnoafričkog predsjednika koji 18. srpnja treba napuniti 95 godina. Iako vlasti pozivaju narod na molitve za njegov oporavak, sve su glasniji pozivi da se junaku borbe protiv apartheida dopusti miran odlazak.

"Vrijeme je da mu dopustimo odlazak... Tako da Bog to može učiniti na svoj način", rekao je u nedjelju Andrew Mlangeni, Mandelin suborac.

Mandela je 27 godina proveo u zatvorima u doba apartheida i njegove plućne infekcije povezane su s tuberkulozom od koje je obolio u zatvoru. Iako godinama živi daleko od javnosti, Mandela je simbol jedinstvene Južne Afrike koja se nakon ukidanja apartheida izdigla iznad rasnih podjela i provela mirnu tranziciju u demokraciju 1994. Zbog toga je 1993. Nobelovu nagradu za mir podijelio s posljednjim predsjednikom apartheidskog režima Frederikom de Klerkom.

Drugi južnoafrički dobitnik Nobelove nagrade za mir, anglikanski nadbiskup Desmond Tutu, naziva Mandelu "svjetskom ikonom pomirbe". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene