Marihuana, ilustracija
Marihuana, ilustracija Foto: Getty Images

Malta je u utorak postala prva europska zemlja koja je dopustila ograničeni uzgoj i posjedovanje marihuane za osobnu uporabu.


Luksemburg je u listopadu objavio da ima slične planove, ali parlament to još nije odobrio. Malteški parlament zakon je odobrio s 36 glasova za i 27 protiv, a on dopušta odraslima na Malti posjedovanje do sedam grama marihuane i uzgoj do četiri biljke.

Osniva se i agencija koja će regulirati prodaju marihuane za osobnu uporabu, rekao je ministar za jednakost Owen Bonnici. Prodavat će je neprofitna udruženja.

Pušenje marihuane u javnosti ostaje nezakonito, a pušenje marihuane pred djecom kažnjavat će se s 300 od 500 eura. Bonnici je odbacio kritike da će zakon povećati korištenje droga.

"Vlada ni u kojem slučaju ne potiče odrasle građane da koriste marihuanu niti promiče kulturu njezina korištenja. Vlada uvijek savjetuje ljudima zdravije izbore", istaknuo je u članku za Sunday Times of Malta.

Plantaža marihuane - 1 Pala još dvojica "ratara" s najveće otkrivene plantaže kod Zadra: Umjesto industrijske konoplje, zasadili 7500 stabljika marihuane

Marihuana, ilustracija Policija uhitila 33-godišnjaka zbog 14 kilograma marihuane: Droga je nađena na imanju u Rakitovici

Malta želi biti i europski lider u proizvodnji medicinske marihuane pa je tako 2018. usvojila zakon koji je dozvolio proizvodnju marihuane u medicinske i istraživačke svrhe.

Nizozemska također ima liberalno stajalište prema marihuani, dopuštajući prodaju malih količina iako je službeno nezakonita.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju