Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba dvaju tabora

Maldivi: Policija zauzela državnu televiziju, predsjednik dao ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobunjenici pripadnici policije na Maldivima, turističkom raju u Indijskom oceanu, zauzeli su državnu televiziju i pozvali ljude da izađu na ulice i svrgnu predsjednika Mohameda Našida koji je umeđuvremenu dao ostavku.

Predsjednik se nalazi na sigurnom, u zgradi glavnog stožera maldivske vojske i ima potpunu kontrolu nad njom, rekao je za Reuters izvor iz Našidova okruženja. Nešto kasnije predsjednik Našid se obratio javnosti i dao ostavku.

Pročitajte i ovo Vlak zgazio ženu u Kaštel Sućurcu - 2 Kaštel Sućurac FOTO Užasna nesreća u Dalmaciji: Pješakinja poginula u naletu vlaka na pružnom prijelazu Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura"

'Ne želim nauditi nijednom stanovniku Maldiva. Smatram da bi moj ostanak na vlasti samo povećao probleme što bi se negativno odrazilo na naše građane. Stoga je nabolja opcija da odstupim s dužnosti', kazao je Našid u obraćanju.

Očekuje se kako će Našid vlast predati potpredsjedniku Mohammedu Waheedu Hassanu.

>> Maldivi planiraju preseljenje, gube bitku sa zatopljenjem!

Maldive već tjedan dana potresaju napetosti i prosvjedi, otkako je Našid naredio vojsci da uhiti jednog od najpoznatijih sudaca u zemlji kojega je optužio da se nalazi na platnoj listi bivšeg maldivskog predsjednika Mamuna Abdula Gajuma.

To je uhićenje izazvalo ustavnu krizu i žestoke prosvjede oporbe. Dio policije nije htio poslušati naredbu da silom prekine oporbene prosvjede u zemlji i prešao na je njihovu stranu. Za sada nije poznato koliki je broj policajaca zauzeo zgradu državne televizije.



Mohamed Našid pobijedio je na predsjedničkim izborima 2008. i vratio demokraciju u zemlju nakon 30-godišnje autoritarne vladavine Gajuma. Netrpeljivosti između njih dvojice i dvaju političkih tabora obnovljene su uoči predsjedničkih izbora koji će se održati kasnije ove godine.

Maldivi su otočna skupina, jugozapadno od Indije, svjetski poznata turistička destinacija, s 400.000 većinom muslimanskog stanovništva. (S.D.M./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene