Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Makedonija: VMRO-DPMNE i Gruevski vode u predizbornim anketama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveću potporu makedonske javnosti uoči prijevremenih izbora trenutačno uživa vladajuća stranka VMRO-DPMNE i njezin čelnik i dosadašnji premijer Nikola Gruevski, pokazali su najnoviji rezultati ispitivanja javnog mnijenja.

Isto tako, velika većina Makedonaca i dalje podupire što brži ulazak zemlje u NATO.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najavili štrajk Skandal u Makedoniji: Bivši ministar gospodarstva i njegovi pomagači upali u nadzorni toranj i napali kontrolore leta Slika nije dostupna VMRO 37,96, SDSM 36,65 posto Izbori u Makedoniji: Pobjedu proglasili i Gruevski i Zaev

Ususret prijevremenih parlamentarnih izbora u Makedoniji, koji će se održati 1 lipnja, telefonska anketa Instituta za demokraciju, provedena između 11. i 14. travnja, pokazala je da, ako bi se izbori održali sada, za vladajuću VMRO-DPMNE glasovalo bi najviše građana - 26,3 posto, dok je čelnik stranke i trenutno premijer tehničke vlade Nikola Gruevski najpopularniji političar, s potporom od gotovo 60 posto građana.

Čelnica oporbenog Socijaldemokratskog saveza Radmila Šekerinska ima potporu nešto više od 32 posto građana, dok bi za njenu stranku glasovalo 9,8 posto ispitanika.

Za stranku Albanaca, oporbenu Demokratsku uniju za integraciju, koja je inicijator prijevremenih izbora, izjasnilo se 9,9 posto ispitanika, a njen čelnik Ali Ahmeti po popularnosti je četvrti po redu političar, s 22,2 posto građana koji mu vjeruju. Vladajuća Demokratska partija Albanaca ima potporu 5,1 posto građana, a njen čelnik Menduh Thaqi 16,7 posto.

Drugi po popularnosti među političarima je čelnik Nove socijademokratske stranke Tito Petkovski, s 35 posto glasova građana, ali bi njegova stranka na izborima dobila samo jednog zastupnika.

Prema Institutu za demokraciju, rejting stranaka je sličan u odnosu na ranija istraživanja javnog mišljenja i pored odgođenog poziva za prijam u NATO, a veliki broj građana, njih 83 posto, i dalje želi ulazak Makedonije u članstvo Sjevernoatlantskog saveza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene