Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Makedonski premijer proglasio izbornu pobjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makedonski premijer Nikola Gruevski proglasio je u noći s nedjelje na ponedjeljak pobjedu na parlamentarnim izborima nakon što je biranje novog parlamenta zasjenjeno sukobima u kojima je život izgubila jedna osoba, a osam je ranjeno.

Gruevski je rekao da je njegova stranka desnog centra VMRO-DPMNE dobila dovoljno glasova za osvajanje većine od 120 mjesta u parlamentu, a oporbena čelnica Radmila Sekerinska priznala je poraz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Susret s Gruevskim Pahor ponudio posredovanje u rješenju makedonsko-grčkog spora Slika nije dostupna Makedonski parlament prihvatio novu vladu

Nasilje u nedjelju udarac je nadama Makedonije da će dokazati svoju spremnost za pridruživanje EU-u i NATO-u. Međutim, Gruevski je rekao u svom pobjedničkom govoru da žali zbog nasilja, ali da su izbori bili uglavnom pošteni i mirni.

'Makedonija ima snagu ići naprijed. Zemlja ima energiju za postizanje napretka i pridruživanje NATO-u i EU-u', kazao je.

Stotine pristaša Gruevskog okupile su se na glavnom trgu u Skoplju kako bi proslavili pobjedu.

Jovan Josifovski, čelnik Državnog izbornog povjerenstva, izjavio je da je nakon prebrojanih glasova s 97 posto birališta VMRO osvojio 48,21 posto glasova, dok su na drugom mjestu socijaldemokrati s 23,19 posto.

Demokratska stranka Albanaca dobila je oko 10,33 posto glasova, dok je Albanska demokratska unija za integraciju osvojila oko 11,23 posto.

U nedjelju je jedna osoba ubijena, a osam je ranjeno u pucnjavama između protivničkih albanskih skupina ili u sukobima s policijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene