Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ženi se 4. put

Iako je svojoj pudlici dao čin u zrakoplovstvu Tajlanđani neće ni pisnuti protiv svog ekstravagantnog kralja

Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (Foto: AFP) - 1
Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (Foto: AFP) - 1 Afp
Aktualno Galerija Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (Foto: AFP) - 1 Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (Foto: AFP) - 2 Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (Foto: AFP) - 3 Galerija 1/3 >>
Zahvaljujući medijima doznalo se i za razuzdani život novog tajlandskog kralja čija krunudba samo što nije. Na tronu je već dvije i pol godine, ali dužnost dosad nije preuzeo u znak počasti prema ocu. Uoči raskošne ceremonije, kralj poznat po razuzdanom životu, uplovio je u bračnu luku i to već četvrti put.

Tajlandski kralj Vajiralongkorn, poznatiji kao Rama X., održao je posljednje rituale uoči trodnevne ceremonije krunidbe. Njezina su pravila stara nekoliko stoljeća i utemeljena na mješavini brahmanističkih i budističkih rituala.

Pročitajte i ovo Karlo III. Operirao prostatu Poznato stanje Karla III. nakon operacije: Camilla napustila bolnicu sa smješkom Vjenčanje tajlandskog kralja (Foto: AFP) - 2 tri dana prije krunidbe Tajlandski kralj iznenadio vjenčanjem: Tjelohraniteljica i bivša stjuardesa postala je njegova kraljica

''Aktualni kralj jako je vezan za ceremonije. Osobno ih e voli, ali kada se izvode, želi da budu ispravne", rekao je Sulak Sivaraksa, društveni kritičar.

Većina Tajlanđana prvi će put vidjeti ceremoniju krunidbe. Kraljev otac, Rama IX. na prijestolju je bio više od 70 godina. Umro je prije dvije i pol godine. Krunidba se održava tek sada jer je Rama X. zatražio odgodu zbog žalovanja.

''Sretan sam što ću svjedočiti krunidbi, jer nemaju svi tu priliku i također ću vidjeti novu kraljicu. Uzbuđen sam i želim je vidjeti", rekao je jedan taksist.

Kralj je upravo novom kraljicom iznenadio podanike. Jučer je ušao u četvrti brak. Posljednja odabranica njegova srca je bivša zapovjednica kraljevske straže. Kraljica Sutida do generalskog je čina stigla za samo šest godina. Prethodno je bila stjuardesa, a kralj ju je upoznao na jednom letu.

''Ona je uz kralja već neko vrijeme. Ljudi će prihvatiti promjenu, ali mogu biti malo iznenađeni činjenicom da je promaknuta iz obične osobe u kraljicu", kaže student.

''Vlada misli da ona zaslužuje položaj. Čestitam im i nadam se da će to pokrenuti zemlju naprijed", kazao je umirovljenik.

Njegovo se bogatstvo procjenjuje na oko 30 milijardi dolara. U zemlji i inozemstvu su kružile glasine o kockarskim navikama kralja i mutnim poslovnim vezama. Na internetu je prije nekoliko godina procurila snimka raskalašene rođendanske zabave za njegovog pudla koji je prema izvješću tadašnjeg američkog veleposlanika dobio jedan od najviših činova u zrakoplovstvu.

Otvorene kritike na Tajlandu vjerojatno nećete čuti. Ta zemlja ima stroge kazne za uvredu kralja. Vojni sud je prije dvije godine na 35 godina zatvora kaznio muškarca koji je na Facebooku uvrijedio monarhiju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene