Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Antimafijaška operacija

Mafijaški klan iz Salerna eksploziv C4 kupovao u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici mafijaškoga klana Genovese di Baronissi vojni eksploziv C4 nabavljali su od Hrvata čiji identitet još nije otkriven, iako je uhvaćeno nekoliko telefonskih poziva.

Talijanski istražitelji još uvijek utvrđuju tko je misteriozni trgovac jer uhićeni u antimafijaškoj operaciji nazvanoj 'Vicere' (potkralj, po funkciji što ju je imao jedan od uhićenika) šute, javlja Novi List

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ilustracija 'Ndrangheta, Cosa Nostra, Camorra... Više od tisuću pripadnika talijanske mafije trenutno živi i djeluje u Njemačkoj

>> Talijanska mafija u krizi postala najveća 'banka' u zemlji

Prema informacijama iz talijanskih medija, osumnjičeni Elio Genovese i ranije je boravio na Balkanu, zabilježeni su i njegovi dolasci u Hrvatsku. Policija ga je na granici registrirala 15. veljače 2007. godine, kada je putovao koristeći automobil Ford Focus. U međuvremenu, njegov je klan dosegnuo gotovo vrhunac mafijaške vlasti u regiji, postali su 'potkraljevi'. Pokornost su si osigurali lihvarenjem, iznudama, nasiljem i prijetnjama ubojstvima. Navodno su na posuđeni novac zaračunavali kamate od 60 do 360 posto godišnje.

Za zastrašivanje im je bio neophodan i eksploziv puno jači od onog što su ga ranije koristili. Njime su, kako se može pročitati u zahtjevu za otvaranjem istrage, planirali zaplašivati svoje žrtve, mahom lokalne trgovce iz Valle dell'Irno.

Elio Genovese navodno je izgubio broj telefona čovjeka iz Hrvatske koji mu je nabavljao plastični eksploziv. Utvrđeno je da ga je bacio tijekom jedne od policijskih kontrola kojima je bio podvrgnut uoči konačnog uhićenja.

Tako se za sada u istrazi pojavio novi osumnjičenik, no njegov identitet još je nepoznat. Istražitelji su ipak uvjereni kako je riječ o osobi koja je talijanskim kriminalcima dogovarala kontakte s trgovcima oružjem i eksplozivom s Balkana. Naime, uhvaćeno je i nekoliko telefonskih razgovora pripadnika klana u kojima se ta osoba spominje po nadimku.

Uz Elia Genovesea uhićen je i njegov otac Sabato, a iza rešetaka su završili još i Domenico Rago, Alessandro De Chiara, Ciro Gaeta te Domenico i Aniello Napoli.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene