Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mađarski predsjednik traži smjenu premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski predsjednik Laszlo Solyom u nedjelju je, nakon zatvaranja glasačkih mjesta na lokalnim izborima, pozvao parlament da razmotri smjenu socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsanyja.

"Parlament odlučuje o premijeru. Parlament ne može vratiti povjerenje društva u vladu. Parlamentarna većina drži ključ rješenja", rekao je Solyom u obraćanju koje je javna televizija izravno prenosila.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

Gyurcsany je izazvao dvotjedne prosvjede protiv vlade nakon otkrića da je lagao o lošem stanju gospodarstva zemlje kako bi ponovo pobijedio na općim izborima u travnju.

"Premijer odbija priznati da je uporabio nedopuštene načine da zadrži vlast... To potkopava povjerenje u demokraciju", rekao je Solyom.

Prvi rezultati s lokalnih izbora trebali bi biti poznati večeras.
Oporbena desnica je ranije objavila da bi se, uspije li oporba na lokalnim izborima dobiti više od 50 posto glasova, vlada trebala povući i biti zamijenjena prijelaznom vladom koja će pripremiti nove parlamentarne izbore.

No, prve izlazne ankete govore da je vladajuća koalicija socijalista i liberala uspjela zadržati vlast u Budimpešti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene