Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarski predsjednik Laszlo Solyom u nedjelju je, nakon zatvaranja glasačkih mjesta na lokalnim izborima, pozvao parlament da razmotri smjenu socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsanyja.


"Parlament odlučuje o premijeru. Parlament ne može vratiti povjerenje društva u vladu. Parlamentarna većina drži ključ rješenja", rekao je Solyom u obraćanju koje je javna televizija izravno prenosila.

Vezani članci Koronavirus na ulicama Budimpešte Premijer susjedne nam zemlje predviđa ljeto bez ograničenja: "Još milijun cijepljenih i ublažavamo mjere" Mađarski premijer Viktor Orban Orbanova kritika Europskoj uniji: ''To je jasan pokazatelj da nešto nije u redu. Zaribali su''

Gyurcsany je izazvao dvotjedne prosvjede protiv vlade nakon otkrića da je lagao o lošem stanju gospodarstva zemlje kako bi ponovo pobijedio na općim izborima u travnju.

"Premijer odbija priznati da je uporabio nedopuštene načine da zadrži vlast... To potkopava povjerenje u demokraciju", rekao je Solyom.

Prvi rezultati s lokalnih izbora trebali bi biti poznati večeras.
Oporbena desnica je ranije objavila da bi se, uspije li oporba na lokalnim izborima dobiti više od 50 posto glasova, vlada trebala povući i biti zamijenjena prijelaznom vladom koja će pripremiti nove parlamentarne izbore.

No, prve izlazne ankete govore da je vladajuća koalicija socijalista i liberala uspjela zadržati vlast u Budimpešti.