U Venezueli je, zbog visokih cijena, naređena vojna okupacija lanca trgovina tehničke opreme. Uhićeno je nekoliko menadžera.


Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro naredio je vojnu okupaciju lanca trgovina tehničke opreme, obračunavajući se tako s visokim cijenama koje prema tvrdnjama socijalističke vlade sputavaju nacionalno gospodarstvo.

Vlada je uhitila nekoliko menadžera tvrtke Daka koja u pet trgovina zapošljava 500 radnika i naredila im da od subote ujutro počnu svoje proizvode prodavati po sniženim cijenama. Zbog toga su u trgovine pohitale tisuće kupaca.

'Činimo to zbog dobrobiti naroda'
, rekao je Maduro koji bogate poslovne ljude i desničarske političare što ih podupire Washington optužuje da protiv njega vode gospodarski rat.

Vezani članci Maduro s putovnicama muškaraca koji su ga htjeli oteti Uhićena dvojica Amerikanaca i 11 drugih osoba: Planirali otmicu venezuelanskog predsjednika, on tvrdi da iza svega stoji Trump Slika nije dostupna Venezuela pred povijesnom prekretnicom?

>> Venezuela uvela dan 'privrženosti i ljubavi' za Chaveza

'Naredio sam okupaciju trgovina kako bi narodu ponudili svoje proizvode po poštenim cijenama. Pokupujte sve, neka ništa ne ostane. Idućih dana pročešljat ćemo cijelu državu. Ova krađa naroda mora prestati', rekao je Maduro.

Vojnici su zauzeli ulaz i organizirali redove pred glavnom prodavaonicom Dake u Caracasu, dok su se na Twitteru pojavile fotografije i videosnimke ljudi kako pljačkaju trgovinu u gradu Valenciji u središnjem dijelu zemlje.

Madurova mjera, koja je uslijedila nakon višetjednih poziva vlasnicima trgovina da prije Božića snize cijene, podsjeća na slične teatralne poteze njegova prethodnika Huga Chaveza koji je vladao zemljom 14 godina.

Maduro, koji je postao predsjednik u travnju nakon Chavezove smrti od raka, ipak nije posegnuo za nacionalizacijom karakterističnom za vladavinu njegova mentora.

Inspektori su se u subotu raštrkali po trgovinama u Caracasu provjeravajući cijene u sklopu vladine kampanje protiv navodnih špekulanata.

No, kritičari kažu da rastuća inflacija, koja ove godine iznosi 54 posto što je najviše otkako je Chavez 1999. došao na vlast, nije rezultat beskrupuloznih trgovaca, nego lošeg upravljanja gospodarstvom i neuspjeha vladine socijalističke politike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook