Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro, u nastojanju da u javnosti prisutnim održi lik i djelo bivšeg socijalističkog vođe, proglasio je 8. prosinac danom 'privrženosti i ljubavi' pokojnom predsjedniku Hugu Chavezu.


Venezuela će 'Dan privrženosti i ljubavi vrhovnom zapovjedniku Hugu Chavezu i domovini' slaviti svake godine počevši od idućeg 8. prosinca, na godišnjicu posljednjeg Chavezovog govora naciji prije no što je umro od raka.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Snimljeno ukazanje pokojnog Huga Chaveza? Slika nije dostupna Predsjednik Venezuele ponekad odspava u GROBNICI Huga Chaveza

>> VIDEO Snimljeno ukazanje pokojnog Huga Chaveza?

'On je preobrazio Venezuelu, koja je 20 godina bila utonula u mrak kapitalizma, i pomogao rođenje domovine pune nade', stoji u ukazu koji je u utorak objavio službeni list. Datum praznika se podudara s ovogodišnjim izborima za gradonačelnike koji će biti i ključan ispit Madurovog utjecaja u provincijama.

Chavez je, iako se borio s rakom, prošlog listopada pobijedio na predjsndičkim izborima zahvaljujući snažnoj emotivnoj povezanosti sa siromašnim Venezeulancima i godinama velikodušnih programa socijalne skrbi financiranim prihodima od izvoza nafte.

Chavez je umro u ožujku nakon više mjeseci liječenja na Kubi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook