Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o neovisnosti

Ponosni na svoj identitet i jezik žele neovisnu državu! Hoće li uspjeti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Katalonije referendum je raspisao za 9. studenog. Španjolska vlada zatražila je od Ustavnog suda ocjenu odluke o referendumu.

Španjolska vlada održala je izvanrednu sjednicu i zatražila od Ustavnog suda ocjenu odluke o referendumu o neovisnosti Katalonije. Predsjednik te španjolske regije referendum je raspisao za 9. studenog, a Madrid im poručuje kako nema sile koja može povrijediti teritorijalni integritet zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Referendum o neovisnosti Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, inzistira na pregovorima Slika nije dostupna REPORTERKA NOVE TV IZ BARCELONE Nakon obrata u parlamentu: "Nastavlja se igra mačke i miša između Katalonaca i Madrida"

Madrid je odlučan spriječiti ih, ali Katalonci se ne daju. Sedam i pol milijuna ljudi živi na 32 tisuće četvornih kilometara, kolika je recimo Belgija. Katalonija ima značajnu političku i kulturnu autonomiju, ali za mnoge to nije dovoljno. Ponosni na svoj identitet i jezik žele neovisnu državu.

Katalonski referendum neće se održati!

'Katalonija želi odlučiti o svojoj budućnosti mirno i demokratski. Naše bratske veze s drugim narodima Španjolske su snažne i duboke. Katalonija želi govoriti, želi da je se čuje, želi glasovati', rekao je 27. rujna predsjednik Katalonije Artur Mas.

Uz snažan osjećaj pripadnosti i identiteta, dosta se toga vrti i oko novca. Sve su jače počeli tražiti neovisnost od izbijanja ekonomske krize, što i ne čudi jer je Katalonija najbogatija regija u zemlji koju je kriza teško pogodila. 20 posto svega što Španjolci proizvedu, proizvede se tu. Katalonci imaju osjećaj da više novca daju u zajedničku blagajnu nego što im se vrati i žele to promijeniti. Madrid je odlučan: referenduma neće biti.

Uskoro još jedan referendum o neovisnosti?!

'Uvijek smo ponavljali kako glasovanja neće biti jer je u potpunoj suprotnosti s ustavom. Taj smo argument ponavljali svaki put kada se postavljalo ovo pitanje i danas smo ispunili svoju obvezu te podnijeli žalbu protiv odluke koja krši prava svih Španjolaca', poručio je Mariano Rajoy, španjolski premijer.

Kataloncima je vjetar u leđa dao i škotski referendum. Međutim, Škoti su odlučivali uz blagoslov Londona. Upravo mogućnost da sami donesu odluku želi većina Katalonaca, a, prema anketama, zasad bi manje od polovice izabralo neovisnu Kataloniju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene