Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrajinska plinska obilaznica

Mađarska otvara put izgradnji Južnog toka, suprotno naputku EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban u utorak je potvrdio da je odlučan u pogledu realizacije plana plinovoda Južni tok, kojem se protivi Bruxelles, dan nakon što je parlament u Budimpešti usvojio amandman kojim se otvara put gradnji mađarske dionice.

"Iako traju nemiri u Ukrajini, plin treba moći stići u Mađarsku. Zato trebamo još jedan plinovod osim onoga koji prolazi Ukrajinom", objasnio je Orban u utorak.

Pročitajte i ovo Spašen ribar na istoku Rusije Čudesno spašavanje Pronađen nakon šest mjeseci, preživio je u zabiti na -39 stupnjeva hraneći se korom drveta: "Da niste stigli, umro bih za tri dana" Ruska ratna krstarica Varjag Dalekodometna kampanja Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali...

Projekt plinovoda Južni tok, procijenjen na 16 milijardi eura, treba opskrbiti Europu ruskim plinom zaobilaženjem Ukrajine. Blokirala ga je Europska unija u sklopu sankcija Moskvi zbog sukoba s Kijevom.

FOTO Tisuće ljudi mobitelima osvijetlilo trg! Evo zašto

"Nijemci su već izgradili Sjeverni tok pa mogu izbjeći Ukrajinu kao potencijalni izvor opasnosti", istaknuo je Orban. "Mi želimo samo ono što žele Nijemci, ništa više", rekao je.

U ponedjeljak navečer mađarski parlament je sa 131 glasom za i 35 protiv usvojio amandman kojim se jednom poduzeću dozvoljava izgradnja plinovoda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene