Viktor Orban
Viktor Orban Foto: Afp

Mađarska ne bi uhitila ruskog predsjednika Vladimira Putina kada bi ušao u zemlju, rekao je u četvrtak šef ureda premijera Viktora Orbana te objasnio da za to nema pravnih temelja.


Mađarska je potpisala i ratificirala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni kazneni sud (ICC). Taj je sud u petak izdao uhidbeni nalog za Vladimira Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine.

Na pitanje bi li Putin bio uhićen kada bi došao u Mađarsku, Gergeli Guljaš rekao je da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sustav.

"Možemo se pozivati na mađarski zakon i na temelju njega ne možemo uhititi ruskog predsjednika jer statut ICC-ja nije u Mađarskoj stupio na snagu", rekao je Guljaš.

Ilustracija Ruska poruka koja ledi krv u žilama: "Ako Njemačka uhiti Putina, sva ruska sredstva poletjet će za Bundestag. To je objava rata"

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev Jeziva poruka iz Rusije: "Približavamo se nuklearnoj apokalipsi. Prijetnja je sve veća"

Također je rekao da vlada nije zauzela stav o uhidbenom nalogu za Putina. "Takve odluke nisu najsretnije jer pridonose daljnjoj eskalaciji sukoba, a ne miru. To je moje osobno mišljenje", dodao je Guljaš.

Nije izgledno da će Putin, tek treći predsjednik za kojeg je ICC izdao uhidbeni nalog, završiti na sudu u skorije vrijeme. No mogao bi biti uhićen i poslan u Haag ako bi putovao u bilo koju članicu ICC-ja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju