Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Madagaskara Camille Vital rekao je u razgovoru za televizijsku mrežu France 24 da je stanje u zemlji pod kontrolom, pošto je skupina vojnih časnika u srijedu izjavila da je 'privremeno ukinula' postojeće institucije vlade.


'Zasad vam mogu reći da je sve pod kontrolom', rekao je Vital u telefonskom razgovoru za informativnu mrežu. 'Pokušali su izvesti državni udar, zasad je sve pod nadzorom', dodao je. Pobunjenici nisu zauzeli 'nijednu' javnu zgradu, kazao je. Dvadesetak časnika predvođenih generalom Noelom Rakotonandrasaneom objavilo je da raspuštaju sve ustanove vlade predsjednika Andryja Rajoeline te da vojni odbor preuzima vlast u zemlji.

Vidljivo opušten, predsjednik Andry Rajoelina, upozorio je tijekom večeri da će 'država preuzeti odgovornost' za pobunjenike. Generala Rakotonandrasanu, koji je trenutačno neraspoređen, Vital je u travnju smijenio s dužnosti, nakon glasina o mogućem državnom udaru na tom velikom otoku u Indijskom oceanu.

Vezani članci U Novu sa starim problemima - 5 Sa starim normalnim vraćaju se i stare boljke: "Neke zemlje iz krize izađu sa jačom ekonomijom, društvom, a neke ponavljaju svoje pogreške desetljećima pa čak i stoljećima" Slika nije dostupna U petak presuda u procesu protiv 365 turskih časnika

>> Pokušaj državnog udara na Madagaskaru, nemiri i sukobi

Pokušaj preuzimanja vlasti nastupio je istoga dana kada se na Madagaskaru održavao referendum o ustavu, što je prvi korak prema izlasku zemlje iz dugotrajne političke krize. (Hina)